Eksplikacija (
razja?njenje) je potrebno kako bi se 'napao problem' pa je samim tim i lak?e doći do re?enja ('problem' ra?članiti na vi?e manjih). Talenat je ni?ta bez znanja i alata, a ?to se tiče nedostatka istog niko od nas se nije rodio sa mikrofonom, gitarom, bubnjevima, basom, loptom...

Ja mogu da probam da smislim neki dobar rif, ali ako sam slab sa teorijom biće mi potrebno dosta vremena dok 'ubodem' ne?to ?to 'lepo' zvuči, dok sa nekim 'znanjem' imam polazne okvire za ono ?to ?elim da postignem. Naravno, sve to pada u vodu ako u startu 'nemam osećaj' tj. talenat. Mislim da poku?avamo isto da ka?emo, samo ?to si mo?da kod mene primetio da 'vučem' na jednu stranu... ali potpuno sam svestan 'velike slike'.
Kad smo već kod citata, evo par iz knjige Igor Stravinski - Moje shvatanje muzike:
- "Teorija je 'gledanje unazad'. Smatra da je ona ne?to sporedno, nesu?tinsko u odnosu na umetničku racionalnost koja svoj puni izraz nalazi u neposrednom činu stvaranja, ne osećajući potrebu za teorijskom nadogradnjom."
- "Muzika ni?ta ne izra?ava."
- "Muzika je umetnost vremena."
- "Nota deluje jedino u nizu."
...
E sad, ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono ?to se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podr?avam.
Svako dobro...