Re: Popravka monitora
Nejasno mi je što na njima ne radi. Jel ne radi bas na jednom monitoru ili je bas ostao da radi a ne radi visokotonac?
Najčešća stvar kod monitora je crkavanje visokotonca (tweetera). To nema veze s proizvođačem nego samo s korisnikom - bubneš u njega neki šok od napona (ukopčavanje/iskopčavanje kablova, feedback loop...) i bakrena žica u visokotoncu pregori. Meni su skoro svi zvučnici u nekom momentu tako vrisnuli. To na ovim prostorima majstori znaju popraviti. I uglavnom nema razlike u tome kad su popravljani od originala. U nekim je slučajevima jedino to zajebano ako je visokotonac motan posebnom žicom (tipa hexacoil - nije okrugla nego šesterokutna) i uvaljan u nekakvo ulje (ferrofluid) pa se to ne može tek tako servisirati.
Basevi uglavnom ne crkavaju lako. Njih treba stvarno preopteretiti da bi otkazali. Ako ti je to crklo, prije je da će biti nešto u DSP-u ili skretnici. Ove nove generacije aktivnih monitora često imaju digitalne skretnice i štošta pa to može crknut isto kao što i mobitel crkne - od loše izrade. Jer sve to kinezi rade, što god proizvođači rekli. Oni naprave a na zapadu se sklopi.
Nađi dobar servis elektronike i odnesi oba zvučnika tamo. Onaj koji radi će poslužiti možda kao referenca da serviser vidi gdje treba imati kakve napone, i detektirat gdje što ne radi na onom drugom.
A vidi i s proizvođačem. Često oni imaju vrlo povoljne servise i kad je uređaj izašao iz garancije. Mene su recimo Dynaudio ugodno iznenadili...
|