View Single Post
Old 29-11-2014, 07:00 PM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: (PA3x, Audya4) Aranzeri, sinhronizacija

Ajde da probam da budem malo precizniji :
podesio sam klavijaturu da prima "global" channel na midi kanal 01. Dakle sve sto dobije na midi kanal 01, klavijatura tretira kao globalni midi. kada posaljem harmoniju iz cubasea na taj kanal i to na notni opseg koji bi simulirao sviranje levom rukom, dobijam da mi aranzer svira kao kada bih uzivo svirao i pokretao pratnju, bas i ritam svirajuci akorde levom rukom. Jel ovo do sada ok ?

Sada podesim klavijaturu da salje delove styla (midi send), i to - bas npr kanal 3, drum - kanal 10, perc - kanal 11 i tako redom. Klavijatura salje na midi traku koju snimam i tu dobijem automatski pratnju, bas, ritam i ostalo sto aranzer inace svira, po harmoniji koju sam poslao na globalni kanal. Posle mogu da uzmem neki od snimljenih kanala - na primer bas, pa ga posaljem na neki VST - Kontakt ili tako nesto ili izmenim stil tako da mi odgovara za neku pesmu. Nadam se da je ideja sada jasnija.

Problem nastane u tom snimanju, kada otvorim traku, bubanj, bas i ostalo nije nista uopste na pocetak takta, malo je pomereno. Ok bi bilo da je svuda taj inkrement isti, pomerio bih celu traku malo napred ili nazad i to bi bilo to. Ceo taj ritam se nekako bezveze pomera, ljulja, takodje posto prima globalni midi za levu ruku koji je recimo tacno quantizovan, on "polomi" deo stila, koji je zakasnio iza tog takta na koji je pratnja quantizovana. To ljuljanje bi se mozda dalo resiti sa prostom kvantizacijom, ali ovi komadi stila koji ostanu u E npr, a global je vec pokrenuo C, tesko... Znam da ovo zvuci komplikovano i tesko mi je da se ovako pisano objasni, ali u susini svako ko je tako nesto probao i imao los sink sa DAWom, zna o cemu govorim.

Probao sam da saljem midi clock sa Cubasea na klavijaturu i pri tome mogu da vidim kako se midi klok na PA menja u nekom malom opsegu oko izabranog BPMa. Povezao sam i machine control, tako da REC na cubaseu pokrece i aranzer da svira u isto vreme. Probao sam da i aranzer pocinje da svira kada dobije prvi ton sa tog global kanala - pomocu "SYNCHRO START" na aranzeru. Sta jos da radim, da li je ikako moguce da snimljeni style bude "kvantizovano" snimljen i u Cubaseu ?

Nisam kuci ovih dana, ali poslacu jedan screenshot cim budem stigao, ako i dalje nije jasno sta hocu da kazem...