View Single Post
Old 28-11-2014, 11:22 PM   #1
TheLightrider
Junior Member

Default Adaptacija objekta - Heisenberg studio

Postovanje i pozdrav svima !

U pripremi je adaptacija objekta (nekada bila garaza), za potrebe kontrolne sobe i studija. Nekoliko informacija i pitanja u vezi toga.

Dimenzije kompletne prostorije su 2.75m x 3.20m x 7.40m, prezidana za potrebe studija 2.75 x 3.20 x 1.78m i kontrolne sobe 2.75 x 3.20 x 5.44m.

Prostor se nalazi u rezidencijalnom, relativno tihom kraju (uz izuzetak nekoliko gradilista okolo), tako da je prvi korak proracun - kolicina izolacije. U dilemi sam sta da radim, jer ne znam koliko ce se prostorija smanjiti dok se ne postigne odgovarajuci STC.

Zidovi su od malterisanog bloka 20cm (po 2cm maltera sa obe strane), sa 5cm stiropora na strani fasade. Prostorija je oko 70cm ukopana u zemlju. Ako bi postavio konkretno pitanje glasilo bi: "kako da napravim zidove koji nece mnogo smanjiti prostoriju, tj koja debljina vazdusnog prostora, kamene vune i slojeva gipsanih ploca bi imala odgovarajuci STC ?" Uz naravno neku prihvatljivu cenu.

Posto iskustva u gradnji nemam, dosadasnje planiranje je teklo iskljucivo teoretski.

Po podacima koje sam uspeo da pronadjem STC zida od omalterisanog bloka je 48.
Da li bi dobio nesto konkretno ako bi isao 5cm airgap + 5cm min vune (80kg) na metalnoj potkonstrukciji + dvostruka gipsana ploca ?

Sto se materijala tice. Raspitivao sam se kod Rigips-a, oko njihovih specijalizovanih ploca (Duo Tech) koje ispadaju prilicno skupe kada se izracuna prekrivanje cele prostorije.
Ima li neko iskustva sa ovom vrstom ploca, tj zna li neko kolika je razlika konkretno, izmedju koriscenja ovih ploca i koriscenja dvostrukog sloja obicnih gipsanih ploca ?
Takodje bi mi znacila vasa iskustva sa ostalim plocama slicne namene od Rigipsa i Knaufa.

Toliko za pocetak, ovo sto sam izneo su mi trenutne nedoumice i dosadasnji tok razmisljanja, ne zamerite sto ima svega i svacega Svaki savet je dobrodosao, kao i svi dobronamerni komentari.
Uskoro cu okaciti neke fotke sa terena.

Hvala svima unapred !

Last edited by TheLightrider; 29-11-2014 at 07:25 AM.
TheLightrider is offline   Reply With Quote