View Single Post
Old 31-10-2014, 10:38 AM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Problem u mono preslu?avanju

Quote:
Originally Posted by Darsus View Post
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu.
A, to Pa ako ima isti „problem” kao Millow, onda to i nije problem nego pojava Normalno je da će se stereo gitara tiše čuti kada se sluša mono. Ni Basket Case od Green Day-a ne zvuči baš spektakularno kad se sluša mono. Ali u oba slučaja zvuk ima isti karakter i u stereo i u mono slušanju, a to se računa.

Drugo, ne možemo da razgovaramo konkretno ako nismo čuli konkretan snimak

Quote:
Originally Posted by Darsus View Post
Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
Dve stvari su važne (po mom mišljenju):

1) Što manje stereo signala (pa i reverba), to je lakše napraviti širok i dubok miks koji je fazno sređen.

2) Mono trake koje su van centra: što su ekstremnije panovane levo ili desno, to ih je lakše pojačati bez straha da će maskirati vokal ili nešto drugo što je važno (solo, temu ili već nešto slično). A onda će i u mono slušanju biti dovoljno glasne. Sve to naravno pod uslovom da je aranžman spakovan kako treba i da su EQ-i OK.

Lično sam sklon tome da što brže postavim balanse i panorame instrumenata, pa onda neko kraće vreme slušam mono sa tako postavljenim panoramama i čačkam reglere (virtualne, naravno) i EQ, pa se vratim na stereo slušanje i samo s vremena na vreme pritisnem mono dugme.

Ona stvar sa slušanjem van prostorije je ustvari takođe neka vrsta mono slušanja, s tim što se tu čuju samo niske i srednje frekvencije, a one su obično najkritičnije. Nema visokih da te lažu kako si opasan baja Da ne dužim.

Pozdrav,

Vasa