posto nije veliki intervju (i nije sve na istu temu) evo jos malo:
Kad pises pesmuza Lanu Del Ray, da li je to ideja koju vec imas, polu-gotova i izproducirana pesma?
- Ja sam deo moderme ko-kompozitorske kulture, koja je postala glavni sistem rada velikih izdavaca. Izdavac nadje artistu / pevaca i onda ga posalje na ko-kompozitorsko "putovanje" (sa raznim ko-kompozitorima / producentima).
Nekada su se artisti potpisivali zbog dobrih demo snimaka koji su se dopali disko kuci. Onda bi dodali
jednog producenta da to sredi i "procisti". Ako je bilo 4 dobre pesme a ostale su popunjavale prostor, to je bilo OK. Ali sad, zbog promena u nacinu kupovine pesama (download, po pesmi...) svaka pesma treba bar da pokusa da bude bude hit! Veruje se da ce artist, kad krene na to "ko-kompozitorsko putovanje" nauciti malo bolje zanat komponovanja, i dobiti jaci album. Gotove, unapred napisane pesme nemaju sanse da budu prihvacena danas...
Ima mnogo kompozitora, mnogo pesama, mnogo fijoka punih gotovih pesama. Ako mislite da napravite pesmu kuci i posaljete je nekome - nemate sanse da to upali. Ukoliko niste jako poznati ili ako ste Chris Martin (Coldplay) i bas imate pesmu za "tog i tog pevaca"...
Za normalne kompozitore - nema 'leba od unapred napravljenih pesama.
Znaci pravis beats, melodiju i akorde dok pevac sedi sa tobom?
- Sve pesme radim tako. Dobro je da se upoznamo pre sessiona, da vidim jel se slazemo / gotivimo.Ako je sve OK, odradimo dva dana i na kraju ta dva dana imamo pesmu koja moze onda da se zavrsi na tenane. Takav session je za mene kao kad ti siju odelo - po meri (pevaca).
Sta je "kompozitorska nedelja"?
- To je moderna pop-kompozitorska-ideja, usmerena ka super pop produkciji.
Grupa kompozitora se ubaci u neki kompleks studija, 4 sobe, na primer. U svakoj sobi jedan koji radi muziku i matrice i jedan koji smislja pevanje / tekstove. Pa se onda rotiraju i mesaju. Kao pokretna traka u farbrici...
Ekstrem ovakvog nacina rada je produkcijska kuca Xenomania (radili Sugarbabes, Girls Aloud, Cher..) gde ima deset matrica i deset top line kompozitora koji pevaju na te matrice sta im padne prvo na pamet. kad zavrse, onda glavni baja (Brian Higgins) ide i edituje te ideje i sklapa potencijalne pevacke linije koje posle zavrsavaju tekstopisci !! (vidi dole koliko su tvari ovako nakrcali!!)
http://en.wikipedia.org/wiki/Xenoman...on_discography