View Single Post
Old 11-10-2014, 07:33 PM   #18
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Sta za vas znaci pojam "uspeo u muzici"?

prvo da bi uopste pricali o ovome moramo da znamo sta je uspeh, da definisemo sta znaci uspeh...
konkretno na pitanje sta znaci pojam "uspeo u muzici" mogu da kazem da je "uspeo u muzici" ustaljena fraza koju svi koristimo, i ako se tako posmatra kako je, ta fraza trenutno oznacava slavu dobre pesme turneje marketing novac status muzicke zvezde. i ta fraza uspeti u muzici je tako opste prihvacena i koristi se u stalnom recniku...
e sad sta stvarno (znaci bez navodnika, ne pricamo o frazi) znaci uspeti u muzici, moramo da definisemo pojam USPEH i pojam MUZIKA i jedno i drugo je toliko relativno da zavisi od coveka do coveka...
USPEH je ostvarenje ili zavrsenje neke akcije u vec odredjenom vremenskom periodu u okviru odredjenih parametra. u prevodu, uspeh je ostvarenje vec unapred zacrtanog cilja. to je definicija reci uspeh. ako sebi zadas cilj procitacu knjigu do sutra, i to odradis, to znaci da si uspeo u svom cilju... e taj cilj je ono sto je relativno kod svakog... pogotovo kod muzicara ili nekih drugih vrsta ljudi "slobodnih strelaca". nekom je uspeh da napise tekst za pesmu, nekom je uspeh da nauci na kraj sela zuta kuca, a nekom je uspeh da napuni arenu, a nekom trecem da rasproda turneju po svetu...
karakterisati nesto dal je muzika ili nije je vrlo sebicno, jer je to licni dozivljaj, i to dal je umetnost ili ne, takodje... rec koju svi trazite je larpurlartizam - iliti umetnost radi umetnosti - teorija koja drzi da umetnost nema nikakvu drustvenu ili moralnu funkciju, i jedini cilj tog umetnickog dela je da bude lepo.
pitanje koje bi bilo mozda bolje je "sta je vas sledeci uspeh u muzici" i da svako iznese cilj koji bi za njega predstavljao uspeh...
po meni , svaki put kad ostvarim neku pesmu, kad zavrsim miks, kad odsnimim nekog kako sam planirao predstavlja uspeh u mom muzickom stvaralastvu. svaki put kad u studio ubacim neki novi komad opreme je za mene uspeh... to ne znaci da ne prihvatam i tudja misljenja sta je uspeh, niti da li bi neciji standardi i mene zadovoljili... hell yea, i ja bih voleo da rasprodam turneje zasto da ne, ali nije moj primarni cilj...
na kraju dana samo znam, da je cilj svakog coveka da ostvaruje svoje ciljeve a ne tudje, i da se na kraju mnogi osvrnu i shvate da nisu uspeli iako imaju avione kamione...tako da svi ti "uspesni" bendovi i muzicari, mozda nisu ni ostvarili svoj nego neciji tudji uspeh a mozda neko ko u knez mihajlovoj svira gitaru i vrati se kuci nasmejan zivi SVOJ muzicki uspeh...
i za kraj jedna misao koju bi podelio sa kolegama muzicarima ovde: mnogi postignu ono sto su zeleli, a izgube sve ostalo
BlasterMaster is offline   Reply With Quote