Odgovor moze zavisiti od toga sta sam umetnik smatra svojim uspehom u muzici i u tom pravcu se i nastavi razvijati (da li su novcanice u pitanju, broj pregleda na Youtube-u, broj download-a pesama ili nesto trece...)
Moze neko ici sa onim bljutavim odgovorom: "Ako znam da sam svojom muzikom i 2 osobe oraspolozio na ovom svetu ja smatram da sam uspeo u muzici"...sto je poprilicno bljak sto rece zeka u onom vicu...
Neko drugi ce brojati "suske", rasturati sa honorarima na zurkama/svirkama, imati svoj private jet i smatrati sebe vrlo uspesnim ne razmisljajuci da li ce se njegova muzika slusati za 50 godina, kada ovaj nece ni biti ziv, jer ga to, jel'te ni ne zanima...on je u svom vremenu uspesan...
Quote:
Originally Posted by Znak
Uspeo je onaj ko je pre trideset tri / četrdeset pet / pedeset godina snimio album, a mi taj album slušamo više od četvrt veka i još nam nije dosadio.
|
U velikoj meri se slazem, ali..zamisli da se pesma poput Britney Spears-ove "Ups, I didi it again.." slusa i za 30 godina i bude popularna

(ili njena obrada, kao sto su 2000-tih bile popularne House obrade disco numera iz 70-tih i 80-tih), da li bih ja (ili ti) smatrao da je ona uspela u muzici ili da je muzicki svet slusalaca i ukus otisao u...persun?
Quote:
Originally Posted by Znak
Dakle, uspeo je onaj ko je ostavio nešto vredno iza sebe.
|
Kako da znam da li je nesto "vredno" ako se to pored svega ipak zasniva samo na subjektivnom dozivljaju (ako recimo ne racunamo kompleksnost aranzmana i smislenost teksta sto kod mnogih "vrednih" numera nije slucaj)...
Ne znam...moze se o ovome raglabati uz pivo barem 2 sata

.