Quote:
Originally Posted by Gillette
Pozdrav svima
Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam naišao na neke teme koje su baš za početnike, a evo u čemu je stvar:
Slažem se da se treba osloniti na svoje uši i eksperimentisati što više.
Ipak, ne bi bilo loše da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno.
Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje više zastrašujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare
Elem, od opreme imam
Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon)
Mikrofon je Shure m58
DAW je Reaper.
Ništa dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok.
Ovih dana se igram da milion puta slušam jednu te istu pesmu i pokušam da čujem kako zvuči sve što je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl)
Dakle osnovne stvari.
Evo i primer kako želim da glas zvuči, pa ako neko može u kraćim crtama, bilo bi super.
https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4
i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika?
Hvala puno unapred
|
Mikseta ti ne treba. Za snimanje vokala - ne.
Obavezni VST?
Vidi, to je kao da si pitao - šta mora u kolač?
Koji kolač, šta,kako,gde...?!
Nisam sarkastičan, (čak i zbog drugih čitalaca) pojašnjavam samo stvari da shvatiš da
obavezni VST - ne postoji!
Postoje neke alatke koje su uobičajene. Dakle neka bazična kombinacija je gate, compresor, eq. U suštini gate je uvek prvi. Ostalo zavisi da li želiš da kompresuješ ekvivalizovano ili ekvivalizuješ kompresovano.
Da, bitno je, postoji razlika, eksperimentiši pa poslušaj.
Ne mora biti da je i ovo "obavezno"...ovo je samo neki uobičajeni bazični set.
Ovo je zanat, nema magičnog trika, uči se u hodu, kroz rad. Nema pravila. Nema "must have" smernica.
Kao i npr. električna gitara - produkt greške - distorzije zvuka.
Ili kao hrana, poezija, ljubav i svaka druga umetnost - poenta je da se i drugima dopadne, a šta koristiš - tvoja stvar...!
A rečenica "voleo bih da se ne mučim mnogo"...Ne znam šta da ti kažem. Tako će i da zvuči onda.
Jako puno ljudi danas tako razmišlja, ako ti je lakše zbog toga...
A onda za produkt imamo sunovrat svih muzičkih, filmskih, uopšte - umetničkih a o koncu i moralnih i ljudskih vrednosti...
No, glavu gore i pokušavaj. Probaj iznova i opet dok ne budeš zadovoljan rezultatom.
poz'