Pozdrav svima
Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam nai?ao na neke teme koje su ba? za početnike, a evo u čemu je stvar:
Sla?em se da se treba osloniti na svoje u?i i eksperimentisati ?to vi?e.
Ipak, ne bi bilo lo?e da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno.
Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje vi?e zastra?ujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare
Elem, od opreme imam
Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon)
Mikrofon je Shure m58
DAW je Reaper.
Ni?ta dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok.
Ovih dana se igram da milion puta slu?am jednu te istu pesmu i poku?am da čujem kako zvuči sve ?to je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl)
Dakle osnovne stvari.
Evo i primer kako ?elim da glas zvuči, pa ako neko mo?e u kraćim crtama, bilo bi super.
https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4
i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika?
Hvala puno unapred