View Single Post
Old 03-09-2014, 09:58 PM   #4
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Ubih se tražeći na kojem je to videu. Imam ga i pronaći ću, svakako.
Elem, ovo je sadržaj :
gledao sam objašnjenje Nevovo gdje je prikazao 'crno na bijelo' da je (jedan) Waves EQ proizvodio šum. Čuo se samo na vrlo mnogo dB. Ali, jasno se vidio kako osciluje. Ustvrdio je da ovaj 'šum' remeti rad npr. kompresora iza tog eq-a.
Kanije, kada sam izučavao Studio One alate, ponovo sam imao priliku pregledati objašnjenje anulianja ove pojave upotrebom PreSonus Tone Generatora. Osim ostalih džidža-midža, ima presete za White i Pink noise, koji se koriste za kalibrisanje EQ-a. U konkretnom primjeru to je bila demonstracija kalibrisanja Waves PuigTec EQP-1A+MEQ-5 ekvilajzera.
Podešavani su mu 'dugmići' Atten ; za svaki opseg pojedinačno, kao i Atten Sel.
Pozicije koje su predstavljale polazište (umjesto nula) bi se snimilo kao preset, a onda bi se radila ekvilizacija od te tačke : podešavanje bostova i ostalih dugmića, u toku obrade trake. Oni 'Atten' više nisu dirani.
Rezultat operacije, odn. tvrdnja je, da je predpodešenjima anuliran uticaj šuma na plaginove koji slijede EQ.
Eto.
Svakako ću pronaći taj video. Ako ga nema na Youtube, postaviću ga negdje da se može preuzeti, odn. odgledati - naravno, koga ovo interesuje.
PoZzzz.
alfom is offline   Reply With Quote