Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa gde da smaramo nego ovde?
|
Hehe, ajd kad kažeš
Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ranije ti je društvo nametalo psihološki model u kome funkcionišeš da bi bio "pristojni gra?anin" - danas ti nude meni iz koga prstom izabereš šta si, a onda se još ose?aš specijalnim jer posebnost ide u paketu sa time. Ono što ja vidim je da je to nešto što je došlo sa ovom digitalnom erom, sa globalizacijom...
|
Pa... ne baš. Osamdesetih godina si isto tako imao jelovnik iz kog si birao kako ćeš se oblačiti da bi bio „drugačiji od establišmenta i slepe gomile”, a u paketu sa autfitom je išla i muzika koju treba da slušaš, knjige koje treba da čitaš, društveni stav koji treba da zauzmeš i mesta na koja treba da izlaziš da bi bio „individualac”. Ono — izabereš da li si darker, panker, nju vejver, post hipi, šta god... i onda si drugačiji od svih, imaš svoje pleme sastavljeno od onih koji su na isti način jedinstveni i drugačiji od svih. I sve to bez internet foruma i Gugla.
Šezdesetih se ne sećam (čak ni ja nisam toliko mator da se toga sećam

), ali sam zatekao ostatke
šezdesetosmaša i
hipika, dve sekte koje su šezdesetih okupljale „one koji misle samo svojom glavom i ne padaju na državnu propagandu”. Ali kad sretneš lika u maslinasto-zelenoj vindjakni sa kožnom novinarskom torbicom preko ramena pouzdano znaš da kod kuće ima kasete i ploče sa kubanskim revolucionarnim melosom i drži Čeovu sliku na zidu. Ako se zatekneš na gajbi kod lika sa kosijanom koji nosi košulju sa psihodeličnim dezenom i đinđuvama znaš da mu već stoji Incredible String Band na gramofonu i da će da krene žvaku o Kastanedi ili Hermanu Heseu.
Odavno postoje botovi koji se predstavljaju kao slobodnomisleći ljudi (pa čak i iskreno veruju u to) i objašnjavaju onima oko sebe kako
oni treba da prestanu da se ponašaju kao botovi. Nema to nikakve veze sa dvadeset prvim vekom, nego sa ljudskom prirodom, a ona se menja mnogo sporije od tehnologije.
Pozdrav,
Vasa