View Single Post
Old 01-08-2014, 01:08 AM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Rifovi u Srbistanu - Blog

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Pa gde da smaramo nego ovde?
Hehe, ajd kad kažeš

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Ranije ti je društvo nametalo psihološki model u kome funkcionišeš da bi bio "pristojni gra?anin" - danas ti nude meni iz koga prstom izabereš šta si, a onda se još ose?aš specijalnim jer posebnost ide u paketu sa time. Ono što ja vidim je da je to nešto što je došlo sa ovom digitalnom erom, sa globalizacijom...
Pa... ne baš. Osamdesetih godina si isto tako imao jelovnik iz kog si birao kako ćeš se oblačiti da bi bio „drugačiji od establišmenta i slepe gomile”, a u paketu sa autfitom je išla i muzika koju treba da slušaš, knjige koje treba da čitaš, društveni stav koji treba da zauzmeš i mesta na koja treba da izlaziš da bi bio „individualac”. Ono — izabereš da li si darker, panker, nju vejver, post hipi, šta god... i onda si drugačiji od svih, imaš svoje pleme sastavljeno od onih koji su na isti način jedinstveni i drugačiji od svih. I sve to bez internet foruma i Gugla.

Šezdesetih se ne sećam (čak ni ja nisam toliko mator da se toga sećam ), ali sam zatekao ostatke šezdesetosmaša i hipika, dve sekte koje su šezdesetih okupljale „one koji misle samo svojom glavom i ne padaju na državnu propagandu”. Ali kad sretneš lika u maslinasto-zelenoj vindjakni sa kožnom novinarskom torbicom preko ramena pouzdano znaš da kod kuće ima kasete i ploče sa kubanskim revolucionarnim melosom i drži Čeovu sliku na zidu. Ako se zatekneš na gajbi kod lika sa kosijanom koji nosi košulju sa psihodeličnim dezenom i đinđuvama znaš da mu već stoji Incredible String Band na gramofonu i da će da krene žvaku o Kastanedi ili Hermanu Heseu.

Odavno postoje botovi koji se predstavljaju kao slobodnomisleći ljudi (pa čak i iskreno veruju u to) i objašnjavaju onima oko sebe kako oni treba da prestanu da se ponašaju kao botovi. Nema to nikakve veze sa dvadeset prvim vekom, nego sa ljudskom prirodom, a ona se menja mnogo sporije od tehnologije.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 01-08-2014 at 02:10 PM. Reason: slovo E
awacs is offline   Reply With Quote