Re: Kolko ko?ta hit
Malo mi je ?udno da ba? ja pi?em post da podr?im DaBear-ovo stanovi?te, ali ?ovek je ovde 101% u pravu i neke od komentara uop?te ne razumem. Kapiram ?ta ga frustrira kad krene da pri?a o biznisu a odmah neko skrene pri?u na "umetnost" i "kvalitet".
Ovde je pri?a o muzici koja je namenjena naj?irem mogu?em auditorijumu i koliko ?ta ko?ta. Koliko god neko smatrao da trenutno aktuelna pop muzika nije ba? specijalno kvalitetna, (a i nije) jako je bitno razumeti da ne mo?e svako da napravi hit kad ho?e, i da se hit ne mo?e fabrikovati tek tako. Taj "nekvalitet" je zapravo sadr?an ne u lako?i izrade pesme (jer je zapravo jednako te?ko napraviti dana?nji "hit" koliko je bilo te?ko napraviti "hit" pre 20-30 godina) ve? je dana?nja muzika nekvalitetna jer je parametri koji se tra?e svrstavaju u ki?. Dakle radi se striktno o nekoj, ?esto teko procenjivoj umetni?koj vrednosti.
Ali realno, ki? koji "pali" je jednako te?ko napraviti kao i kvalitetnu pesmu koja "pali". U zanatskom smislu nema razlike, samo je estetika druga?ija. I tu estetiku neko mora da ose?a, da razume, da bi mogao da pravi pesme. Neki primer za to je na? doma?i turbo folk. Koliko god li?no ne volim tu muziku (mo?da ovde muzika treba pod znake navoda), tek sam svojevremeno rade?i aran?mane shvatio da "hit" pesme imaju vrlo jasnu estetiku koja meni jeste strana, ali de fakto postoji i posle nekog vremena ?oveku postane jasno da ne mo?e svako kad ho?e da napravi "hit" narodnjak.
U tom smislu nekako je bezveze udariti po "umetnosti" i "vrednostima" kad po?ne pri?a o popularnoj muzici. Songwriting je zanat, koji nije lak i tra?i talenat. Kao ?to je neko dobar kuvar pa ume bolje da napravi naru?eno jelo nego neko drugi, tako i songwriter nije za potcenjivanje. Jeste to jelo po nekoj "gotovoj" recepturi, ali nije uvek isto i ne mo?e svako da ga napravi. Zato je obezvre?ivanje trenutno aktuelnih "hitova" potpuno besmisleno. Vrhunski zanatlija u nekom trenutku postaje umetnik, a sa druge strane ?esto umetnik ne mora biti dobar zanatlija.
?to se ti?e love za reklamu, to koliko ne?to ko?ta nije merodavno da se koristi kao postotak za uspeh pesme. Ne?to ko?ta koliko mora da ko?ta. Reklama je 95% svega ne zato ?to je samo reklama dovoljna da progura pesmu, nego zato ?to se za tu reklamu pla?a mnogo ljudi a za pesmu samo jedan ili njih nekoliko.
Kao ?to rekoh, javih se jer prime?ujem da se redovno de?ava ista stvar. DaBear otvori temu "al je ovo super" i oka?i neki aktuelan hit, a onda neko udari po tome da kritikuje. DaBear je ?ovek prakti?ar koji se time bavi kao poslom, a neko ovde mo?da voli muziku i radi stvari iz ljubavi i nekih svojih ideala ili bi bar to ?eleo, to su dva validna ali potpuno razli?ita pristupa i nije konstruktivno trpati ih zajedno u isti razgovor, bar ja tako kontam.
|