Re: CAE number and registered composer name
Kao ?to i rekoh, vi?e informacija kada ne?to saznam.
Dakle, CAE ili IPI broj se dobija prilikom registracije u neko dru?tvo za za?titu autorskih prava.
Prilikom prijavljivanja za članstvo, u svakoj aplikaciji bi trebalo da vam pi?e da li korisitite neki pseudonim tj. umjetničko ime.
CAE ili IPI broj omogućava autoru adekvatnu uplatu tantijema za kori?tenje njegovog djela. Ovaj va? broj je međunarodnog tipa i trebalo bi da funkcioni?e ?irom svijeta, naravno ukoliko je sve regularno sa va?im dru?tvom za za?titu autorskih prava, jer svako dru?tvo ovog tipa bi trebalo da bude članica međunarodnog udru?enja svih regularnih dru?tava.
Međutim, za svaki slučaj, predla?em da uvijek prethodno kontaktirate neko od dru?tava za za?titu autorskih prava i detaljno provjerite ove stavke prije nego ?to krenete dalje.
Kontaktirao sam nekiliko kuća za za?titu autorskih prava u regiji. Ovi koji su mi odgovorili, su potvrdili gore navedeno (neki uop?te ne odgovaraju).
Takođe, ljudi iz PRS for music (UK) su mi ovo takođe potvrdili, rekli su mi da svako mo?e aplicirati za njihovo članstvo, ali jedino su mi naglasili da ne mo?ete biti član nekog drugog dru?tva u trenutku apliciranja njima.
Eto, stvari su sada mnogo jasnije, pa se nadam da će neko u budućnosti imati koristi ako mu bude trebalo.
|