Pozdrav ljudi, hteo bih da se nadovezem na ovu temu, jer imam slicnu dilemu, samo malo mozda vecu nego momak koji je zapoceo ova thread. Novajlija sam u pogledu midi komponovanja, taj deo cu sam, ali me buni povezivanje, konkretno kabl. Imam Juno DI odskora, on salje i prima MIDI signale preko USB kabla koji imam. Kada sam svirao u Nuendu preko integrisane zvucne imao je poprilicnu latencu, sto me nevidjeno nervira i zelim da je bilo kako otklonim skoro potpuno. Ugradio sam jednu staru Yamahinu karticu, probao preko nje i bilo je mnooogo bolje, ali je ipak jos imalo latencu. Pokrecu je DSX native drajveri, ima MIDI/GAME port i razmisljao sam o kupovini MIDI/GAME kabla. Njih skoro da nema vise nigde da se kupe ovde, ali ima jos ponegde. Procitao sam da nije bas dobro pokusavati kontrolisati preko njih, ne znam zasto, ako neko moze da mi malo pojasni jako bih voleo da znam. Ono sto sam procitao od iskustva drugih je da kabl moze da ispadne nekompatibilan sa klavijaturom, sto bi me veoma izbedacilo, jer nemam para za bacanje, a ne bih da kupim kabl koji mi nicemu nece sluziti. Sa druge strane, imaju ovi MIDI to USB kablovi, ali po svim pricama ne moze dobar da se nadje ispod 30-40 evra, a meni se toliko para bas ne daje. Jedino sto mi je momak od kog sam kupio rekao da je bolje da snimam midi preko nekog kabla koji ide na MIDI IN/OUT, jer preko ovog USB kabla koji sprovodi MIDI ima neko krckanje, ja ga do sada nisam primetio. Ne znam da li mi treba da kupim uopste bilo koji kabl, a radije bih uzeo ovaj MIDI/GAME kabl, jer je jeftiniji i kontam, zasto bi bilo lose ako vec imam na Yamahinoj kartici MIDI/GAME ulaz? To meni deluje kao najprirodnija veza. Ne znam, ja se zaista ne razumem u ovo, tako da bih molio nekog ko je strucan da mi objasni sta je najbolje da uzmem, ili da li uopste da nesto uzmem. Ono sto zelim je da potpuno ili skoro potpuno izbegnem latenciju, mada bitnije od toga mi je da podaci prodju OK i da mogu da se poigram sa raznim VST-ovima. Kontam, mogu klavijaturu da ukljucim u Line-in i da slusam u realnom vremenu kako ide zvuk, da me ne bi smaralo kasnjenje, mislim da MIDI signal ne moram da slusam, cini mi se da mogu u playbeku zvuka da stisam. Tako bih bio valjda siguran sta sviram. Na kraju, ako mi bas savetujete da kupim neki kabl od 40 evra, u redu, skupicu repa, ali ajde da vidim prvo za iskustvo drugih. Kabl o kojem sam razmisljao, ovaj MIDI/GAME inace ima da se vidi ovde:
http://webshop.kdk-electronic.com/MI...&category_id=0