View Single Post
Old 25-04-2014, 12:43 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Da li je software "upropastio" muziku - ali privremeno

Quote:
Originally Posted by frag View Post
Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.
Naravno da zvuči drugačije, ko je ikada tvrdio suprotno? Čuo svojim ušima. Doduše, ne znam za USB, ali Saša Habić i ja smo za potrebe nekog projekta gurali njegov TI Polar analogno u Yamahu O1R, pa u Golden Age 73, pa se na kraju vratili na optički izlaz. A ni optički izlaz nije zvučao isto sa različitim optičkim kablovima.

Po meni, bilo koja rasprava o tome da li je analogno bolje od digitalnog, ili obratno, je bespredmetna (mada sam se opet upecao ). Ne znam kako ti radiš, ali ja kad miksam ne jurim ni „analogni” ni „digitalni” zvuk, nego vijam neki rezultat koji je održiv sam po sebi, u odnosu na muziku koju miksam i ljude koji su je snimili. I, kao što je Dušan rekao, ni analogno ni digitalno nije istinito, pa da bismo na osnovu te „istine” mogli da bilo šta od to dvoje uzmemo kao nekakav kriterijum za merenje „kvaliteta”.

Odgovorno tvrdim da je razlika između digitalnih i analognih kompresora, EQ-a, čega god... neuporedivo manja od razlke između dva izvođača čija se izvođenja obrađuju. A radi se o njima, i njihovoj muzici, ne o nekakvoj ultimativnoj i poželjnoj zvučnoj toplini, širini, masti, štatijaznam.

Svaki sinus koji uteraš u AD konvertor će naposletku izaći kao vrlo sličan sinus iz DA konvertora, baš kao i kad ga proteraš kroz SSL, Neve ili nešto treće. Tehnički gledano (a o tehnici valjda pričamo), miks je ustvari tonsko, dinamičko i prostorno izobličavanje signala, ni manje ni više od toga. I baš kao u stolariji, ako si izabrao dobar komad drveta potpuno je svejedno da li ga sečeš ručnom testerom ili CNC ruterom. Na kraju je važno samo da se delovi dobro uklope. Samo taj komad drveta i konačni rezultat su važni, sve između toga dvoga je nebitno. E da, važno je i to da li neko ume da programira CNC ruter ili ne, i da li je siguran da mu je projekat dobar pre nego što krene da ga programira.

Na kraju krajeva, a to je ustvari u pozadini svih ovakvih rasprava, svako ima pravo da kaže kako mu je prijatnije da sedi u sobi punoj lampica, iz bilo kog razloga. Psiha je važan deo čoveka, i svako je hrani drugom hranom. Ako se neko oseća loše i nesigurno bez lampica, onda svakako treba da ih kupi. Samo da ne ubeđuje druge kako bez njih nema ni topline, ni širine, ni dubine.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 25-04-2014 at 01:47 PM. Reason: toplina, širina...
awacs is offline   Reply With Quote