Znam, Dushane, o razlici izmedju digitalnog i analognog sam govorio pre svega u kontekstu snimanja i obrade zvuka, a ne sinteze. Bice da se nisam dovoljno precizno izrazio.
Naravno da analogni zapis podrazumeva jednu vrstu kodiranja, ali "ANALOGNO" doslovno znaci "PROPORCIONALNO", tj. zvucni talasi koji pobudjuju molekule na traci ili vinilu teze da se "preslikaju" na njih i
nema predodredjene matrice kojoj moraju da se saobraze, nema kvantizacije/sampling rate-a. Huge difference.
Quantum computing bi trebalo da napravi kompromis izmedju digitalnog i analognog, da postigne cistocu i preciznost digitalnog sa punocom i toplinom analognog. Mada, sve su to narkomani & ludaci
Pustite vi Bild i "istrazivanja". Slusajte sovjim usima. Evo jednog primera, mozda nije najsrecniji zato sto su u pitanju razliciti zvuci i razlicite okolnosti, ali sto da ne pomenemo...
1) Access Virus TI na Avenger Sound.com, demo banka. Mora double-click na demo barem u mom browser-u.
http://avenger-sound.com/products-pa...d-the-brain-1/
Snimak koji mi je ODMAH privukao paznju. Znate ono kad naculite usi "sta je ovo?" Odlican low-end, prezentan zvuk, ma sjajno.
2) Banka za Virus TI druga Mikse, ima Soundcloud.
https://sellfy.com/p/1mei/
Bez obzira sto je prvo hi-q MP3 a drugo Soundcloud, razlika je suvise velika da bi bila samo do kompresije. Miksin Virus zvuci vise kao Spire, tj. kao odlican VSTi.
Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.
Zanimljivo resenje bilo bi isterati Spire preko analognih izlaza na UA Apollo-u, pa onda vratiti na analogne ulaze i dodati EQ/Studer-a. Pitanje da li bi se dobio efekat kao s Access-ovim analognim izlazima. Najvaznija stvar u citavoj prici je fizicka a ne virtualna separacija kanala
Anywayz, ja pronadjoh folder iz daleke 2002. sa gomilom nekih melodija i ideja, to sam snimao na VAZ Modular multi-saw oscilatoru, jos nemam ni MIDI nego MP3 samo

Uvek ima mesta za crossover dance-a i trance-a, pa sad ako se malo (malo mnogo) vise potrudim oko aranzmana i ritmike ugledace i to svetlost dana. Eto cak mi ne trebaju ni nove ideje. Spire mi je zapravo obnovio zelju da radim muziku.
Zanimljivo da se obicno sve svede na jednu glavnu spravu - nema ravnopravnosti ama bas nikakve. Sednes za jednu masinu, nista ne izlazi, sednes za drugu, samo ispada. Da nije bilo npr. Roland W30 sampling keyboard-a ne bi bilo ni onog Prodigy-ja u obliku kojem poznajemo...
I tako, sta vi mislite o svemu tome?