Thread: oprema u Srbiji
View Single Post
Old 22-04-2014, 12:33 PM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: oprema u Srbiji

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Ako vam nesto nije jasno pitajte DaBear-a, on uglavnom ima vrlo jednostavno objasnjenje za sve, i sve je lako i jednostavno iz njegove vizure. Evo posto pominje tu Englesku sa pravom, ja bas nedavno kupio magnetofon 24 kanalni iz studija koji ima 3 takva magnetofona i koji je jako ozbiljan studio i za engleske prilike, jedino sto nije u Londonu.
Prosto stvari stoje drugacije, muzika ne moze biti samo moda i sa te strane posmatrati stanje stvari, i sta je racionalno u svemu tome. Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo. A moguce je da se produkcijom i muzikom bave polutalentovani ljudi.
Nista nije jednostavno i ne treba olako izvoditi zakljucke, nego recimo da analiziramo kako zvuce Abey Road snimci uzivo , i tome slicno, bilo bi nam pametnije
Pa valjda vidis da nema mesta za veliki broj studija, kao pre.
Pre nije bilo dostupacne opreme za snimanje pa su SVI hteli-ne hteli MORALI da plate neki studio da usnime svoju muziku.
Record labele su drali od cena (studiji) jer artisti nisu imali svoje studije...secam se kad je CD da nosis kuci is slusas kostao po ?50 komad a kopija DAT-a po ?100 ili vise !!! Pa overtime (kad predjes 8 radnih sati) itd.. bilo je odiranje.
Cim su disko kuce shvatile da se prosecnom slusaocu jebe za kvalitet zvuka, poceli su da daju avanse muzicarima da se opreme za snimanje.. A danas - svako moze nesto da napravi u kucnim uslovima !!
Ovi veliki koji su ostali, su prosirili svoje aktivnosti..od web designa (koji takodje izumire kao posao), kurseva za snimanje, workshopa, masteringa i iznajmljivanja svih dodatnih prostorija raznim producentima, itd itd...
Cak i kad se uzme veliki studio za snimanje i miksanje u 90% slucajeva se uzima SAMO zbog velike sobe (da moze da stane cela ekipa unutra) i zbog dobrog slusanja na velikim monitorima a 90% posla se odradi na DAW-u (Pro Tools u 99% slucajeva)

Jos jedan novi tred koji ide uz sveopstu stednju - disko kuca uzme nekog mega mixera da u svom studiju smiksa singlove (2 ili 3 tracka) a ostalo se odradi kod kuce ili negde jeftino...

Studiju treba para za rad, uglavnom vise nego sto zarade pa se zato sve gasi i rasprodaje.

Trece - upoznao sam dosta vlasnika (boljih) studija do sad - i svi su slucajno postali vlasnici studija...neko je iznajmljivao razglase, neko je popravljao pojacala itd i tako malo po malo su usli u to jer je BILO PARA u tome!!!
95% njih nije imalo nikakvog interesa za produkciju i sound...samo su hteli da budu u mogucnosti da ponude servis za koji mogu da uzmu pare.

Jako su retki studiji gde je bio jos neki Trevor Horn...a i on je imao 5-6 soba, znaci nije mogao fizicki da bude u svih 5-6 u isto vreme, nego je koristio momenat i naplacivao maksimalno !!
Samo oni koji su vlasnici zgrade i koji su se natapacirali do sad rade i dalje..

PS - cak je i Tevor Horn malo promenio koncept - seli deo studija u jeftiniji deo grada a na staroj adresi koja je sad mega adresa za stanovanje - pravi 10 programing soba za iznajmljivanje kompozitorima i producentima, 9 stanova za prodaju i office za iznajmljivanje... alo Trevor Horn !??

http://www.sarmstudios.com/news/sarm...redevelopment/
DaBear is offline   Reply With Quote