Meni je kad sam dosao u Engleski bilo cudno da neko prodaje neku sprave i kaze da "can not afford it any more".
Bilo mi cudno jer mu je tu, u studiju...kupio..koristi..ALI nisam skapirao da mu pare ulozene u tu sprave ne vracaju istom merom, da nemoze da naplati tu spravu i da nema smisla da je drzi u studiju (jer nece nikad izvuci pare preko muzike)
Posle puno godina sam skapirao tu filozofiju...
Vreme se promenilo i samo mali broj ljudi moze da uzima veleki pare od muzike i isto tako ulaze velike pare u muziku i studio.
Dok sam bio u Soho studiju sa ostalim producentima, i dok je bilo puno posla, svima je bila mantra da se od svakog projekta (mix, remix, potpisana pesma) kupi neka sprava !
Em se odbija od poreza em lepo !
(lepo je kad ima sta da se odbije i jos vaznije od cega !!!

)
Dok se sve to lepo placalo (?3-5-6K) po miksu bilo je lako...dolazili su i predstavnici raznih hardware kompanija u studio i davali nam sprave za 30% ili 40% manje...lik dodje i proda 4 ili 5 sprava kod nas za popodne !!
Ko je imao varijantu za jeftin i besplatan prostor - sacuvao je veci deo sprava...ko nije - prodao je sve. Znam preko 10 producera koji su se otarasili svega (zadrzali comp i software) jer "could not afford it any more"
Oprema ne pravi pare vise (kao pre) i postaje teret!
A novi muzikanti / producenti nemaju para jer se danas od muzike slabo zaradjuje... i eto ..puni oglasi !!