Re: Da li je software "upropastio" muziku - ali privremeno
Svojevremeno sam se naslušao demo snimaka rađenih na najobičniji kasetaš, sa nedovršenim tekstovima, mumle, mrmle, ..., snimljenim da jedva čuješ išta (neka drvena tambura i glas). To je išlo u ruke pravog mahera za aranžmane i snimanje. Bila tri takva albuma, a autor punio dvorane, prodavao po 500.000 kom. kaseta i LP. Dakle, najvažnija je ideja. Možeš je prezentovati bilo kako znaš i umiješ, a u rukama specijalista u lancu proizvodnje 'vinila', sve bude naj. naj.
Logično je da postoji tržište koje nije pijaca, i oko kojeg se vodi bitka. Neuporedivo više troši mnogo srednjih i malih potrošača, nego malo bogatuna. To je suština prodaje, odn. te industrije.
A ja sam prezadovoljan, jer na hard osnovi ne bih mogao nikakav demo uraditi, jer ne mogu sebi priuštiti hard.
Kvalitet : takav je kakav je. Kao i svi se koprcam u onom što imam.
Ali, ko god kaže da se dobar miks ne može uraditi na compu, NE govori istinu.
Tek je izišla (možda) peta generacija softova, a oni koji znaju, postižu kvalitet kojeg samo pre-stručno uvo može razlikovati od hardvera.
Uporedo se navikavaju uši slušalaca širom Zemljine kugle na to 'nešto drugačije'. Najveći posao su uradili loši mp3 i Youtube (i slični).
Tako ...
Samo treba učiti i raditi. Objavljivati gdje god se može. A šta dalje? ; pred nama je.
|