Pre svega na Roland SH-201... nista sto ne moze Spire i drugi VSTi. Odavno se vec glavne inovacije desavaju na polju softvera a ne hardvera.
Da pustimo mi ono "U rukama Mandusica Vuka" - Model E nije Minimog, a ni Sylenth nije Spire
Ja sam po prvi put onako potpuno zadovoljan, skroz inSPIREd

Kad sam cuo Divu isto je bilo WOW ali "problem" s Divom je to sto u stvari zvuci PREVISE ANALOGNO. Onako malo retro. To je vise Vangelis, Tangerine Dream, Kraftwerk... Spire je moderniji synth na kojem se brzo dobija topao ali ROCK SOLID bass, bez onih setanja faza, nestabilnosti i sl. Drugo, vecina VA zvuci lose sa otvorenim filterom, tanko i slinavo. Secam se kad sam pokusavao s Junatikom iz Reaktora nesto da uradim, stalno sam zavrsavao s mutnim basom jer je otvoren zvucao stvarno neozbiljno. Nijedan EQ to nije mogao da popravi.
Spire built-in FX: 9.9/10, njegov sastavni deo.
Evo danas sam na KvR-u prvi put video temu u kojoj se prica o rack verziji Spire-a, ljudi su normalno pozeleli dedicated CPU za Spire.
Uradio sam jos par ideja, i tu bi trebalo da stanem s eksperimentisanjem a vise razmisljam o celinama, o ritmici, efektima, pa se mozda sledece godine i skupi za neki Live od pola sata...
Back To Basics - klasican SC bass + teatralni supersaw stab
dopada mi se atmosfera.
Universal Life - 7 sec loop, u stilu Push-a ali opet na svoju ruku. mora da mi se takva svirka 100 puta pojavila u glavi ali NIKAD nije zvucalo ovako dobro! podmazano solidnim 909 kick-om. jako dobar low-end.
Pacific - treca verzija koja je dosta drugacija. ona prva baslinija prakticno ne moze da umiksuje. ovo je sad malo PvD style sa klasicnim off-beat basom i "dreamy" synth-om. bas sam zadovoljan kako zvuci.
Naravno sve ima smisla ako se slusa VEOMA GLASNO, tu se tek vide nijanse i prednosti nekog synth-a u odnosu na drugi. Da li zvuci ROCK SOLID ili se raspada low-end.
Upravo sam nabavio i "HighLife EDM" banku - idem sad da preslusam