Pro Member
|
Re: Odabir slu?alica za monitoring
Kao što prije rekoh, ja sam imao DT770Pro. Trenutno imam nekoliko slušalica, ali za miksanje koristim isključivo SHR940. Prije par mjeseci sam ih kupio nemajući izbor, jer M50 nisu bile dostupne za brzu nabavku. Čak mi ni direktni predstavnici nisu mogli brzo obezbijediti taj model, pa sam nevoljko nabavio šurke.
* DT770i = odlična slušalica za studijski rad : brzo preslušavanje za otkrivanje grešaka u traku, neprikosnovene za snimanje vokala (snimanje solista) ; ti čuješ izvana a napolje beznačajan izlaz zvuka. Meni su bile teške, čvrste školjke ; izazivale su mi osjećaj gubitka ravnoteže kod dugog nošenja, znojenje ušnih školjki ; kao da vakuum gumom izvlačiš bubne opne, ako malo pogriješiš kod jačine slušanja ; moj model nije imao rastavljiv kabl, što mi je išlo na žice, jer sam po prirodi takav da pažljivo čuvam opremu, te su DT bile čuvane sve godine u njihovoj kutiji, itd. itd.
Što se tiče zvuka --> čuješ sve živo! Ali, odnos jačina, frekvencije, prostor u snimku, ... , ... , --> e to, vala, nema veze sa stvarnošću. Kao i za bilo koji izvor zvuka važi da je ono što neko čuje tipična individualna karakteristika. A slušalice su (recimo da bi trebalo) sve iste u jednom modelu.
* SHR940 = po mojim zapažanjima, dosta plastike i nezgrapnosti. Ne kao DT770i ; ali, obzirom na rezultate zvaničnih ispitivanja i poređenja sa drugim modelima, a prije svega u odnosu na cijenu, mislim da je Shure sam dizajn trebao povjeriti nekom maheru za vanjštinu. Ali, kada se ta sprava stavi na uši, sve zamjerke padaju u vodu. Opet podvlačim : moje uši, što znači da bi nekom ovaj model izgledao kao neki hi-fi stalno upotrijebljavajući model. Ono što sam primijetio 'na prvu' je da ni jedan problem koji sam imao sa DT770i, sa ovim modelom - nemam! Čujnost je izvrsna, a što je najvažnije, po spektru i gomilanju energije. Ono na što se ja nisam navikao do kraja, jer nisam mnogo radio od kada sam ih nabavio, jeste da nisam uvijek 100% siguran u količinu basa i donjih srednjih. Kod basa mislim na onaj sub-bas i srednje duboke bliske ovom. Ali, opet, različito od instrumenta do instrumenta ; sa prostorom, bez prostora, i sl.
Smatram da bih trebao odraditi bar još ovoliko projekata koliko sam, koristeći ih uradio do sada, da bih mogao nešto reći sa 100%. Za sada stvarno nemam neku izraženiju primjedbu. Iako u lancu imam mjesta u koja bih ih mogao uštekati, one su mi priključene na četvrto - direktno na zvučnu karticu.
*
Kako nemam tretiran prostor i kako sam godinama imao veliku muku koristeći DT770i i MkIIStudioOne sa Ra150, to sam demontirao i uz dosta prethodnih ispitivanja na licu mjesta, postavio neke čudne Saaba kutije sa Pioneer pojačalom. Kada sam nabavio SHR940, onda sam učinio jedan mali trik : kupio sam analogni ekvilajzer i vrrrrrloooo, vvvvrrrlllooo pažljivo ga podesio tako da iz kutija, na određenoj jačini, izlazi zvuk koji na poziciji na kojoj sjedim je najbliži zvuku kojega imam u slušalicama. Podrazumijeva se da se ovo štimanje nikada ne može izvesti kao 100% jednako. Ali, bez obzira da li je ovaj moj potez ispravan ili ne, ova 'caka' mi je dala komfor da slušalice koristim izuzetno kratko vrijeme - samo za kontrolu miksa i konačno podešavanje. Tako su mi uši neopterećene, normalno radim slušajući zvučnike, a slušalice su, dakle, konačna korekcija na toj poziciji. Imam i jedan par kontrolnih zvučnika koji su na drugoj poziciji i na drugom compu, pa, kada je na sva tri izvora sve O.K. mogu reći da je to 'tu negdje'. To znači da još nisam izučio do kraja svoje alatke za preslušavanje i ne znam da li ću ikada moći u mojoj dnevnoj sobi. Ali, definitivno imam neuporedivo bolji monitoring sa ovim komadima hardvera, nego što je to prije bio slučaj.
Htio-ne htio, za sada moram biti zadovoljan.
* Skoro zaboravih : ako neko isprobava više modela slušalica da bi se odlučio za kupovinu, mora znati da i one moraju proći period prilagođavanja / razrade, tako da isporbavanje novih slušalica nema veze sa stvarnim karakteristikama odn. nije tačan rezultat čujnosti nečijih ušiju.
*
Eto.
Last edited by alfom; 21-02-2014 at 12:18 PM.
Reason: Dopuna - Popravka pogrešaka
|