View Single Post
Old 20-02-2014, 09:41 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Odabir slu?alica za monitoring

Quote:
Originally Posted by SomiKnight View Post
Inace Bockie bas i nije nesto pominjao AKG slusalice, njegov post se odnosio na Beyer i M50.
Jedino sto je napisao za AKG je :

Quote:
Npr. AKG ima sjajne modele i nisu jeftini, međutim, najmanji pomeraj za bukvalno milimetar drastično menja zvuk.
Ova recenica je kontradiktorna i nista ne moze da se zakljuci iz nje o AKG slusalicama.
Dakle ako je tacno da pomeranje slusalica drasticno menja zvuk, pa kako su onda sjajne? Onda ne da su sjajne nego su obicno djubre jer su neupotrebljive.
Ta rečenica je veoma smislena svakome ko je te slušalice stavio na glavu i pomerio ih u par pozicija. Sve što pišem nisam pročitao na netu, forumu, pričao mi drugar na kafi, već iz iskustva u studiju i iz trgovine kao poslovođa.

Ako je do AKG i miksa, možda tek K271 (sada je aktuelan MKII) sa cenom nešto ispod 150€. K240 su polu-otvorene, a čovek ima para za jedne all-round sluške, i nisu najbolji izbor po mom mišljenju jer će ih imati dosta u mikrofonu kod snimanja pevača npr... To nije pravilo, no u uslovima odsustva izolovane sobe i sličnih uslova, veće su šanse. Dalje, njihov zvuk je takav da je bas prilično odsutan uz mnoštvo hi-mid i visokih tonova.

271 opet ima rupčagu na srednjim tonovima, slično 770-kama. No, zatvorene su i "curenje" je minimalno. Imaju i zgodan prekidač, pa neće raditi kada nisu na glavi.

AKG je osnovan 1947. u Beču. Proizvodnja mikrofona, slušalica i bežičnih sistema. Legendaran proizvođač, sredinom 90-ih ga kupuje Harman grupa.

Mislim da sam prilično jasan bio. Drugo, na svemu se MOŽE raditi, stvar je navike. Pričam samo o tome gde se najlakše i uz minimum mozganja kasnije postižu dobri rezultati, uz znanje i iskustvo naravno.

Miks na slušalicama dakle može da se radi, tvrdim da je tako, ali isto tako sam svestan da je to "štap i kanap" rešenje u odsustvu ozbiljnijeg monitoringa, jer sam mišljenja da nema poštenog monitora ispod 400-500€ komad! I to je opet samo moje suvereno mišljenje.

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote