View Single Post
Old 16-02-2014, 11:18 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Odabir slu?alica za monitoring

Beyer 770 i ATH m50 su "babe i žabe"... Zaiste veze nemaju jedne sa drugim.

Kvalitet izrade je zaista odličan kod oba modela...i to im je otprilike jedino zajedničko. E sad:

Beyer:

+ Izuzetno udoban za nošenje, može satima da se radi, jer prekriva većinu ušnih školjki i jastučići od tkanine pružaju zaista mek kontakt sa glavom. Prvi izbor da ih izvođač nosi u studiju prilikom snimanja, jer pružaju odličan oslonac u spektru u kom je ritam dominantan.
Dakle definisan, prodoran bas i naglašen hi-mid i hi spektar, u kom su važni elementi ritma za koje se izvođač uglavnom vezuje pri izvođenju, bez obzira da li peva ili svira.
Dobar kao "prikaz" hi-fi slike...! Sa snažnim pojačalom, veoma glasne. Odlična "samo-izolacija"...dobro zatvorene!

- Odsustvo low-mid-mid spektra. (debakl za mix)
Potrebno veoma snažno pojačalo za iole glasnu reprodukciju. Sa zadovoljstvom će "pojesti" snagu baterija bilo kog prenosnog uređaja, uz relativno nizak output.

250 Ω (ima i verzija sa 80 Ω i 32 Ω, koja je i skuplja) Kvalitet zvuka značajno opada kod modela niže omaže (Ne da je to vezano za taj tehnički aspekt, već je u ovom slučaju tako), ali pruža izvesne rezultate sa slabijim pojačalima i prenosnim uređajima, što je verovatno bio cilj proizvođača.

Odličan izbor za studio, za izvođača, pogotovo bubnjare, i studio hi-fi kontrolu...

*Beyerdynamic je krajem 30-ih (prošlog veka) prvi proizveo dinamičke sluške!
Jedan je od najstarijih proizvođača slušalica. DT 770 je u proizvodnji preko 30 i kusur godina! Izuzetno poštovanje, velik brend!

M50:

Poznato je da ih imam. Poznato je isto tako da sam mogao da imam neviđeno puno modela različitih proizvođača da sam hteo, jer sam radio u MI trgovini...

+ Slika na ovom modelu je prilično daleko od "flat" (vidim da se pojavljuje ta floskula), ali je po mom iskustvu, najsličnija osećaju da se "na glavi nosi" - Mackie HR824 ...!
To nije neki "mega ikad ever" monitor, ali činjenica da se veoma približno može dobiti veliki deo takvog subjektivnog osećaja za...sada oko 130€...je više nego pošten monitoring, u odsustvu sredstava i uslova za ozbiljne kutije. (polovan, olešen par Mackie 824-ki se kreće u rasponu od 500-800€). Dakle, nešto slabije definisan bas, mada po rasponu potpuno elokventan, prilično ujednačen mid celim rasponom, sa svojim usponima i padovima kroz spektar, ali ne u meri u kojoj predstavlja problem za naviku, nešto "mekši" hi-spektar, pa miks uvek ima mrvicu više visokih. Dakle nije zatupljen zvuk, prozračan je, ali bar moje iskustvo je takvo da su miksevi "svetliji", što je i neki trend uslovno rečeno...
38 Ω otpora i 1600mw snage koji pružaju M50 je najbolji znak da će ih čak i moj "vintage" Sony MZ-N510 minidisc walkman koji kompletno opslužuje jedna AA +1.5V baterija pošteno poterati na velik broj sati rada! Skoro svaki bolj USB interfejs će "rastresti" uši po potrebi...

Velika, ali zaista velika prednost M50 je položaj na ušima, gde pomeranja pozicije slušalica na glavi prilično malo ili gotovo da ne menja sliku! Npr. AKG ima sjajne modele i nisu jeftini, međutim, najmanji pomeraj za bukvalno milimetar drastično menja zvuk. Skineš li sluške da bi otišao da curiš, ne garantuje da ćeš "zateći" isti mix kad se vratiš opranih ruku!

- Veliki minus je tzv "ear burn"...dakle već posle 40-tak minuta, do sat počinje bol u ušnim školjkama! Ja sam navikao da na svakih pola sata-40 min, pravim pauze, našao sam i prednosti u tome, no svakako to predstavlja veliki minus. Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne.
Da sam ih platio više, verovatno bi mi pao na pamet još koji "veliki" minus, a platio sam ih oko 180€...sada im je cena 129 €...!

* Audio-Tehnica, osnivač Hideo Matsushita '69....
Proizveli popularne prenosne gramofone i kasnije 80-ih prvu bežičnu audio opremu...

(dakle ne onaj Matsushita lik što je za Panasonic, drugi lik...)

Siže:

Sudar divova!

Ako je namena isključivo muzičar, izvođač - izbor je apsulutno Beyer!
Ako je namena monitoring, ili oba , suvereno - M50!

Bockie is offline   Reply With Quote