Evo par pojašnjenja prvo - moraš razumeti pozadinu ljudi koji pričaju o odredjenim instrumentima:
YAMAHA PSR - izuzev najskuplje serije (PSR 9000) spada u dečije, odnosno školske klavijature.
CASIO- kao digitalni klavir jako dobar. Osnovni synth modeli su za nijansu bolji nego Yamaha PSR.
Drugim rečima - iole profesionalni muzičar neće imati mnogo toga lepog da kaže. Ali, ti za sada to i nisi, zar ne?
Medjutim, ako želiš da postaneš, mislim da ovo nije rešenje za tebe.
MIDI klavijature - evo kako to funkcioniše - laptop generiše zvukove, a klavijatura ti služi kao kontrola. Već za nekih 150-200€ možeš naći sasvim pristojne modele a što se tiče zvukova - imaš sve što tvoj laptop može da pogura - kako planiraš da kupiš nov, nije loša opcija. Danas se ionako mnogo toga od klavijatura snima direktno sa kompjutera a ne preko klavijatura. Mada, iako znam da se to radi, nikada ne bih imao hrabrosti da odem na živu svirku samo sa laptopom.
Drugim rečima - sjajan izbor ako želiš da uštediš i ako nemaš nameru da nastupaš uživo. Jedina mana je ta što nemaš ograničenja pa ćeš pre ili kasnije naleteti na problem oko organizacije radne snage kompjutera i tvojih želja.
ROLAND BK5 - jako praktičan i lagan aranžer. Bolji od osnovnih verzija KORG PA serije. Ali, nema šta da traži u rangu sa modelima koji koštaju preko 1500€.
Drugim rečima - narodnjaci tezgaroši koji moraju da imaju nestandardne zvukove i ne smeju da prestanu sa sviranjem duže od 2-3 sekunde neće imati najlepše mišljenje. Ali daleko od toga da je ova klavijatura neupotrebljiva.
I isto tako, daleko od toga da je ova klavijatura nešto što tebi treba.
Nego, natrag na temu. Ako bih se postavio u tvoju poziciju:
- početnik sam
- nemam klavijaturu
- nemam svirke ali svakako želim da se time bavim
- budžet 700€
- hoću da kupim nešto što će mi koristiti naredne 4-5 godine
Jedina nova sprava koja za te pare može da se uzme a da opravda investiciju je
ROLAND Juno-Di. Ima:
- USB konekcije (i za flash memoriju i za povezivanje sa kompjuterom)
- Fabričke ritmove (zgodno za vežbanje improvizacije ili za zapis neke ideje)
- Sasvim pristojnu dirku i kontrole (izuzetno važno na duge staze)
- Izuzetnu polifoniju - 128 (na prste jedne ruke se mogu nabrojati klavijature sa većom polifonijom)
- Možeš povezati čak 16 zvukova u jedan set (jako važno da duge staze)
- PC editor - možeš praviti i organizovati zvukove preko miša i tastature
- Ima aktivnu i veliku zajednicu koja medjusobno deli zvukove.
- Izuzetno je lagan, 5.2kg (jako važno za devojke)
A možeš čak birati hoćeš li beli ili crni model

Šalu na stranu, radi se o klavijaturi koja ima zvukove sa Fantoma X. Da nemam opremu koju trenutno imam mogao bih da izguram celu pop/rock svirku sa ovom klavijaturom.
I ne bih bio iskren a da ne spomenem još i ovo - ako ikako postoji opcija, kako znam i umem bih gledao da nadjem negde pozajmim još 300€ i pazarim
ROLAND FA-06. Radi se o klavijaturi koja će biti dostupna tek od februara i koja pruža najbolji odnos cena-kvalitet za početnike. Radi se o novom modelu (izašao ove godine), što u prevodu znači da će mu upotrebna vrednost najsporije opadati.
Ako to dodatno ulaganje nikako nije moguće, Juno Di je i dalje sprava koju bih najtoplije preporučio svakom početniku. Kamo sreće da sam ja imao tako nešto kada sam počinjao