View Single Post
Old 28-01-2014, 06:47 PM   #4
Sima Strahota
Member

Sima Strahota's Avatar

Default Re: Snimanje Bubnja - komentar metode

Odlicna ideja za iskoriscavanje cetvorokanalne kartice sa mikserom, medjutim:

Imaces problema kakav god da bubanj ima bubnjar, i koliko god da je dobar.

1. Prvi problem koji mi pada na pamet jesu tomovi, ciji bleed neces moci da sklonis nikako. Uglavnom traju dugo njihovi repovi i bez gate-a(ili pametnog koriscenja kompresije) je tesko da se kontrolisu. Takodje ces imati problema sa EQ jer overheadovima moras da skines niske(sto mozes da uradis na mikseru) ali dodavanjem mase na tomove vracas i overhead. Sam pojam kompresije tog stereo kanala ti pada u vodu jer tesko ces moci da iskompresujes i tomove i overhead jednako a dalje zvuci dobro.

2. Shure SM 58 na kick-u nikako nece ici. Ako ti to uspe ja ti dajem 1000e da mi posaljes taj Shure SM58 kojim si kick snimio pristojno.

3. Sobni mikrofon ce biti samo smetnja. Soba je velika, bice dosta refleksije, i posto ne mozes da ga posebno kompresujes samo ce da ti pravi buku, i poludeces dok ga spustis u miksu(moraces nekoliko puta da testiras) kako treba a opet nece zvucati dobro.

Ono sto ti predlazem je ili kao sto je OFF rekao 8kanalna kartica sa mozda sledecom postavkom:
1. dva Shure SM57(jedan odozgo jedan ispod dobosa, sutnes ih u zajednicki kanal na kartici i potrosis malo vremena na podesavanje koliko donji treba da bude slabiji od gornjeg)
2. dva kick mikrofna (jedan do unutar jedan ispred bas bubnja isti princip kao dobos)

3. tomovi - svaki svoj kanal

4. overhead -svaki svoj kanal

5. kontra - zaseban kanal

6. room mikrofon ces ili morati da izbacis ili da jako pazljivo blendujes sa overheadovima mada ne preporucujem. Ja room mikrofone retko koristim, cak i u VST bubnjevima. Ako imas dobre vst reverbe nadoknadices.

edit: trebace ti mikser sa dobrim routing opcijama koji ima bar 10 kanala.
ILI

postavka sa 4 mikrofona, evo i uputstvo da ne pisem vise utrnuse mi ruke(obrati paznju na postavku overheada): http://www.youtube.com/watch?v=xrH_3SCyJ2Q