Quote:
Originally Posted by Shot
Sjajno!
Svaka čast!
E baš me zanima nešto!
Kada radiš instalacije sustava gdje audio linije putuju iz sobe u sobu, jel onda pretvaraš signal u balansirani ili ostaje nebalansiran? Pitam jer sam primjetio da hi-fi raja bježi od balansiranih signala i imaju tu neku (meni neracionalnu) paranoju da se zvuk tako degradira. A mislim da duge linije po stanu toliko mogu izgubiti ako ostanu nebalansirane... pa tako mi je palo na pamet pa pitam... 
|
Sad sam presao na novi brand za multi-room (NuVo, Americki) i kod njih su sva pojacala za sve sobe i music serveri / radio / itd na jednom mestu, u spakovani u rackove. Svaki rack ima 6 zona sa 2x40W i 2 zone bez pojacala (na koje sam na zadnjem poslu zakacio 4 x 80W pojacala. Sve sto ide do soba je samo speaker kabl. Dobar 1,5 mm na duzine do 15 metara i to je sve! Dobri plafonski zvucnici (recimo Kef od ?250 komad) ugradjeni u plafonske kutije (?75 komad) i sistem zvuci do jaja !! Nije "reference HiFi" ali zvuci mnogo bolje od mnogih podnih (slobodno stojecih) zvucnika!
Stari sistem je slao sound preko Cat5 kabla u pojacala koja su sakrivena u plafonu u svakoj sobi..navodno kraci speaker kabl = bolji zvuk, ali trebaonda struja u plafonu, pa kad crkne treba vaditi zvucnike i pojacalo kroz tu rupu, itd..smaranje !!
i sve te sprave (serveri / radio itd su standardni phono ulazi)
Zadnji AV receiver koji sam instalirao (Onkyo) je imao balanced XLR I/O za power amp...jedini koji sam video do sad,,,
a najnoviji trend je - SVE preko Cat6 / Cat7 kabla (ethernet cable)
Audio, 3D & Full HD slika sve do 4K rezolucija, IR (infra red) data pa cak i power !!!!
Sve radi na duzine i do 100M !!