View Single Post
Old 22-01-2014, 08:26 PM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Plugins 88200/24bit

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Mislim da je benefit toga iskljucivo kad su u pitanju nelinearni procesi, tipa distorzija, kompresija, itd, a ne eq koji je linearni proces. Aliasing kao glavni problem, koji se desava dodavanjem harmonika visih redova, pa umesto da to bude isfiltrirano, vraca se tj. mirror-uje se na pocetak spektra. Eq, osim ako nema neku funkciju saturacije/distorzije, ne bi trebalo da proizvodi aliasing arefakte

I, po meni, nije isti rezultat kada plugin radi 'oversampling' i kad je projekat dignut na vise s.rate od 44k pa plugovi rade na taj nacin. Mislim da je u pitanju neki optimizovani oversampling algoritam, koji je napravljen da ne trosi puno CPU-a, a da daje isti rezultat. Cak sam gledao u plugin analyzer-u - dosta plugova koji rade interni oversampling ima neki jako strmi LP filter koji proizvodi neke artefakte.

Pored toga, taj 'visak informacija' koji pominjes ne daje 'bolji zvuk', jer semplovanje na 44k sadrzi dovoljno informacija da se zvuk vrati nazad u kontinualno stanje tj analog signal preko DA konvertera
Aliasing je pojava koja nastaje zbog upotrebe LP filtera u A/D konverziji i ima veze sa frekvencijom semplovanja - sto je vislja, manja je pojava aliasinga. U ekvilajzerima se barata raznim frekvencijama i moguce je pojava artifakta takve vrste... Kod EQa je vaznija i cujnija razlika sa faznim problemima, ali postoji i ovo kao problem. Takodje se podizanjem frekvencije semplovanja, menja i opseg na kome EQ efektivno radi.

Prosto receno - dizanje frekvencije ne dodaje sadrzaj, ali omogucava da se stvori tacka izmedju dve tacke, izmedju kojih ne bi mogla, da je na 44100 (niza rezolucija) Oversempling je u principu "fora" svakako da ima nekih zaobilaznih egzibicija, ali u principu - to je to.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oversampling < - ima napisano i o vezi izmedju aliasinga i oversemplinga.

Druga stvar - cist kompresor, a ne ove simulacije i emulacije, je po prirodi cista manipulacija sa jacinom signala, nema nikakvih dodatnih alikvota, faza i gluposti te vrste - prilicno je linearno.