Quote:
Originally Posted by psionic
Kao sto je vec xy puta receno, na 88 ili 96 khz ima duplo vise informacija, korisnih narocito na visokim frekvencijama, tako da efekti, kao sto su EQ, fileri ili tako neki, mogu raditi kvalitetnije, bolje, na visljim frekvencijama i tako dalje.
|
Mislim da je benefit toga iskljucivo kad su u pitanju nelinearni procesi, tipa distorzija, kompresija, itd, a ne eq koji je linearni proces. Aliasing kao glavni problem, koji se desava dodavanjem harmonika visih redova, pa umesto da to bude isfiltrirano, vraca se tj. mirror-uje se na pocetak spektra. Eq, osim ako nema neku funkciju saturacije/distorzije, ne bi trebalo da proizvodi aliasing arefakte
I, po meni, nije isti rezultat kada plugin radi 'oversampling' i kad je projekat dignut na vise s.rate od 44k pa plugovi rade na taj nacin. Mislim da je u pitanju neki optimizovani oversampling algoritam, koji je napravljen da ne trosi puno CPU-a, a da daje isti rezultat. Cak sam gledao u plugin analyzer-u - dosta plugova koji rade interni oversampling ima neki jako strmi LP filter koji proizvodi neke artefakte.
Pored toga, taj 'visak informacija' koji pominjes ne daje 'bolji zvuk', jer semplovanje na 44k sadrzi dovoljno informacija da se zvuk vrati nazad u kontinualno stanje tj analog signal preko DA konvertera