Quote:
Originally Posted by bubu
zar ne bi proizvođači trebali imati neku vrstu prava na takve stvari. Ovo je na neki način plagiranje tuđe komponente? Ako postoji pravo na vizualni patent, za?to ne bi bilo i na zvučni :/ Mislim ne doslovno, jer je komplicirano kontrolirati. Al malo je retardirano da je dopu?teno da skupljaju novce na tuđem imid?u i dugogodi?njoj tradiciji (npr u-87->s-87 ili sm57), i onda se izvlače da su sličnosti slučajne, a kada treba prodati stvar onda je "Potpuno identično"
|
Bila je dosta davno neka rasprava na GS o tome - gde je bio Paul Wolf (Tonelux, ranije API), itd. gde su pricali na tu temu. Polemika je bila oko softverskih emulacija i da li to ima smisla ili ne, jer je dovoljno ne pomenuti tacno ime, a naziv moze dovoljno da asocira na originalnu stvar - tipa British pre/eq, itd.
Ako autor 'emulacije' ima blagoslov od neke firme koju emulira tj. ako je u nekom deal-u s njima tipa UAD ili Waves - sve je ok, problem je nastao oko onih koji to rade bez toga, mislim na Nebula, gde se sempluje oprema, ili impulsi npr - ne znam kako je to regulisano.
Cak je i Casey/Bricasti aminovao IR sa Bricasti reverba pod uslovom da se ne naplacuje.
Za Slate-a ne znam kakva je situacija...ne verujem da nije regulisao to pitanje