Re: ?kola za producente
Uh povuklo me za jezik (tipke ustvari!) pa ne mogu da se ne javim na ovu temu!
Gle, za početak ja nisam potpuno objektivan jer radim EMI Učilištu koje se ovdje spominje. Okej...
Škole su korisne toliko koliko polaznik škole pokaže interesa ta tu materiju. Ima ljudi koji se upišu i onda kao spužve upijaju sve, postavljaju sto podpitanja i stvarno grizu. A ima i onih koji na pola puta shvate da ih to baš i ne zanima u životu previše. Sve ovisi od čovjeka do čovjeka...
Ono što je plus za škole je to da u jednom zbijenom i (nadam se) kvalitetnom obliku dobiješ sve one osnove koje drugima treba da pohvataju godinama. Naravno da je jednostavno naučiti kako stisnut rec i play, kako se služiti softverom, ali za ozbiljniji rad je potrebno malo zapet i učiti teoriju zvuka, principe rada uređaja i sve te dosadne stvari koje kad tad dođu do izražaja.
Cool je i investirati u svoju opremu, ali koliko se može daleko s tim? Jako daleko ako radiš svoju produkciju (uglavnom elektronski smjerovi muzike) i ne ovisiš o rokovima do kada treba nešto dovršiti i ne ovisiš o željama neke druge osobe koja bi htjela da to zvuči ovako ili onako. Lako je onda uzeti si vremena i prčkati dok stvari ne legnu. Ali i takvi ljudi nama završe u školi jer im je na kraju prekomplicirano da sami shvate što je to recimo highpass filter u sidechainu i takve (banalne) stvari.
Ali ozbiljan rad negdje gdje se promatra i rezultat ali i metoda rada (kao recimo rad s bendovima, rad po drugim studijima...) zahtjeva malo više od intuicije i muzikalnosti.
Meni je recimo porazno koliko danas mnogo ljudi misli da znati producirati muziku znači znati savladati rad u nekom softveru!
Da skratim... ako te ozbiljno zanima ovo onda u školi dobiješ ono što bi sam stekao u nekoliko godina samostalnog rada. Recimo u godinu dana dobiješ ekvivalent tri, pet ili možda čak i deset (da, upoznao sam neznalice i s deset godina iskustva!) godina samostalnog rada. A to vrijedi novaca...
I sorry svima, al muka mi je više od tog stava "kupi opremu i radi sam". Ja da nisam imao tu sreću da se zaposlim u stvarnom i vrlo "prometnom" studiju ne bi ništa sam naučio! A to se tada prije petnaestak godina još moglo. Danas studiji više ne zapošljavaju. Bar ne one koji su samo simpatični ali nemaju već neku podlogu. Danas je konkurencija veća i sasvim su druga vremena.
|