View Single Post
Old 08-01-2014, 09:38 AM   #5
NickLP
Junior Member

Default Re: Garaza - soba za probe i djelomicno tracking....

Pozdrav Eomsy

Znaci nas zanima samo unutrasnja akustika, izolacija nam nije problem.

Ono ?to nisam ba? sku?io jel postoji taj jo? jedan pregradni zid iza vratiju na razmaku 0,49 ili ga nema, pa ga mislite raditi??

Evo pokusat cu objasniti:

Ne postoji klasicni pregradni zid niti smo ga mislili raditi - recimo da zelis uci u garazu - prvo se nalaze vanjska vrata koja su metalna (koja su dodatno otezana i popunjena - nisu "klasicna" vrata od garaze) i koja ne idu cijelom sirinom garaze nego malo manje a ostalo je zid od cigle i zbuke (oko 15-20 cm sirine) sa svake strane. Ulazna metalna vrata su oko 12 cm dubine.

Nakon metalnih ulaznih vrata ima 0,49 m zraka do sljedece povrsine. Ta sljedeca povrsina je napravljena od dvoja vrata koja zajedno tvore povrsinu od oko 2 m visine x 1,60 m sirine. No cijelokupan prostor (povrsina) je siri i visi od ta dva vrata. Taj "ostali" dio povrsine smo zatvorili rostiljem od gips+ air gap + 5 cm vuna+gips. Taj rostilj nose drvene grede debljine 10cm x 5cm.

Inace izolacija nije problem, niti se netko od susjeda buni (barem mi prijatelji kazu da se to nije desilo nikada u zadnjih 5 godina). P.s. ja "sam" u garazi oko godinu dana i nikad problema.

A pod je kakav?

Pod je goli beton

- Bubnjar - ja bi stavio 10 cm C-a sa dvije plo?e 15-ce. A ovo poboldano mi nije jasno?! Letvice do poda, pa bi se to postolje naslanjalo putem njih na pod?? Ljepenka iznutra ili izvana?! Za?to ne to postolje OSB-om opkru?iti, da bude oko 0,5 cm od poda, ukrasnu lajsnu uokolo po vanjskom rubu i bok ....

Pa mislil smo (a misliti je drek znati ) - nemogu osb ploce stajati na vuni i gotovo. Moglo bi biti nestabilno. Iskreno nismo sigurni kako ce vuna drzati jer nismo nikad probali. U biti ideja je bila da stavimo samo vunu i Osb ploce, kao test, da vidimo koliko ce biti stabilno pa da se ravnamo po tome ali smo ramisljali sto ako ne drzi. Inace kad se bubnjevi sviraju a podnozje nije dovoljno tesko ili fiksirano, postolje se moze "setati" po prostoriji kako sviras bubanj. Zato smo mislili da ako ne bude dovoljno stabilno, da na krajevima Osb ploca zakucamo letvice barem 3 cm sirine i 3,5 cm visine i na dve mjesta spojimo postolje sa podom.

U tom slucaju medij izmedu levica i betonskog poda bila bi ljepenka koju bi narezali na sirinu letvica (tj.malo sire). Zasto? - jer smo razmisljali da vibracije koje se prenasaju preko Osb ploca na letvice malo apsorbiramo te da se vibracije ne prenesu direkto na pod. Zato ljepenka.
Ostalo bi nam oko 1,5 cm prostora (ako su letvice visine cca. 3,5cm a vuna je 5 cm). Jasno trebalo bi viditi koliko ce nam se vuna stisnuti i ako ce se uopce stisnuti tj. "pasti" (neznamo jer nemamo iskustva) pod tezinom osb ploca, bubnjeva i bubnjara. Generalna ideja je bila da se cijelokupna tezina tih osb ploca sto jednolikije naslanja i na vunu i na letvice+ljepenku.

Edit - Sad kada promislim tvoje rijesenje mi se cini bolje jer izbjegavamo dodir drva i poda. No u tom slucaju dali ce vuna drzati tj. previse micati i deformirati?

- Cloudovi - po cijeloj prostoriji

- Absorberi -malo razmaka izme?u njih i zidova po cijeloj prostoriji

Znaci po tebi bilo bi sto vise "oglusiti" prostoriju i poslje se zabaviti sa dfuzijom?

Ej, a sta mislis sa onim zadnjim zidom (na slici zadnji zid od ljevo prema desno) koji je takoder "gol" tj. cigla sa zbukom. Da na njega se stavi absorberi i gotovo? Mislim, nebi nista radili zbog izolacije vec samo zbog akustike.

Thanks

Last edited by NickLP; 08-01-2014 at 09:42 AM.
NickLP is offline   Reply With Quote