Quote:
Originally Posted by 77ari
Pc ili laptop to je nevažno. Gledam sada ovaj ruDAW, košta 670€ za to možeš dobiti duplo jači pc, ako kupuješ u djelovima. Ne znam kakve su cijene kod tebe ali u HR sam ja za 700€ dobio duplo jači PC, s time da sam 170€ dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.
|
77ari, jako olako daješ komentar na nešto o čemu prilično malo znaš, a pitaš sa druge strane veoma bazične stvari...
To je hrabro...
Ja sam sad u nezavidnom položaju da kao moderator "branim" kolegu koji se bavi proizvodnjom ruDAW mašina, ali , pošto sam imao prilike da vidim i čujem o tome, onda ću izneti iskustva do kojih sam došao empirijski, a ne "k'o Maksim po diviziji"...:
ruDAW mašine (pogotovo "ruDAW-one") su zapravo veoma povoljne!
Zašto? Šta se dobija za taj novac? Zašto ne bi bio prosečan surf-forum-načitani geek nabiflan gomilom informacija i on-line cenovnika i sam sastavio nešto jeftinije?
Dakle, ono što znam, jer sam bio u prostorijama gde se proizvode ruDAW mašine i koristio par istih inače ovako, je da su
sve komponente u njima BIRANE!
Šta to znači?
To znači da nije čovek kupio 100 matičnih ploča, procesora, memorija i ostalog i kao na traci Henrija Forda - sastavljao kompjutere!
Ne!
Svaka komponenta prođe TEST!
Svaki komad bilo čega od komponenti varira u performansama. Svaki procesor ili ram ili bilo šta, bez obzira na istu oznaku radi drugačije! Kao i sa mikrofonima, kao i sa kolima, kao i sa bilo čim...
I svaki komad se
ispita, pa tek kad zadovolji određene vrednosti biva ugrađen.
Zatim, nakon ugradnje hardvera i proizvodnje mašine, se pristupa softverskoj kalibraciji svega ugrađenog, da se izvuku što povoljnije performanse. Koji softver, verzije, kako kalibrisani, kako rade itd...
To je veliko znanje, iskustvo i krvav ljudski rad, na koji se na brdovitom Balkanu jako lako popiša!
Jer se ovuda glupost nikada nije propisno kažnjavala, to i sam vidiš iz svakodnevnog života, na vestima i tako...
Zatim ide izbor napajanja, hlađenja, ventilatora, akustička obrada unutar samog kućišta...itd....da bi jedini način da bez ukuljučenog monitora znaš da takav računar radi, bio da proveriš power diodu, jer gotovo da ne emituje zvuk...
Dakle
GOTOV komad opreme za rad, nasetovan, našrafljen do maksimuma! Upališ, radiš. + imaš garanciju, podršku, sve.
Duboko verujem, da bi ruDAW propisno "istresao iz gaća" dosta skuplje računare na bilo kom iole relevantnom uporednom testu...što sam i imao prilike da vidim.