Quote:
Originally Posted by alfom
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim što sam jednom pokušao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govoriš i dalje o miksu? O došminkavanju miksa? Zar ne?
|
Da. Tokom mixa više ne paziš toliko da li pikuje u crveno (jer je max na +6), pa kad vratiš na 0 sve "legne" kako treba i ostaje "prostor za dotezanje" limiterima.
Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima nešto prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lošije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, uz uslov da se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...
Nekad i ostane master na +6...kao u poslednjem slučaju, onoj mojoj pesmici što sam okačio. Mada je ponegde to čak bio i trend, ne volim kada se čuje "žvakanje" celog snimka, u želji da RMS bude na -5db...

...
Sasvim je dovoljno i -15... Nakon te granice se zaista značajnije gubi dinamika, a ona je za moje shvatanje jedna lepa figura, izraz u muzici kao i akord...ili nota...ili bilo koji drugi element u muzici.