Thread: Izrada melodija
View Single Post
Old 03-01-2014, 02:51 AM   #55
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Izrada melodija

Mislim da mesate babe i zabe ovde... Boki, krenuo si od zvuka, a pitanje je bilo - kako da izradim melodiju, zar ne ? Zanima ga neka muzicka teorija, koliko sam ja shvatio, da bi dobio na kraju neku melodiju koja je dopadljiva, smislena, uklopljena i tako dalje...

Problem komponovanja je totalno drugacije prirode od problema zvuka.

Slusalicama moze i te kako da cuje sta radi, ako je poenta da sastavi neku pesmicu, bilo kog zanra. Ideja, kompozicija i ostalo... Ne zanima ga reverb i kompresor u tom stadijumu stvaranja. Tek kasnije, kada se ideja razradi, moze da se pristupi odabiru pravih zvukova, efekata i slicno. Svako doduse ima svoj nacin rada, ali pogresno je krenuti od monitoringa, ako zeli da nauci kako da sklopi neku melodiju - i to je ono o cemu pricamo svi redom ovde - ako moze i ako ima talenta, sklopice je i u glavi, zvizducuci tonove (moze i u diktafon, znam neke koji tako beleze svoje ideje)

Medjutim, taj elektronski zvuk - objedinjuje oba ova sveta, jer se u isto vreme rade obe stvari. Ne mozes dobiti gruv, ako krenes sa tankim i neinspirativnim zvukovima, to stoji. Opet - ako radis neki dopadljivi hook, moras ga iskomponovati kako valja, tu nema foliranja. Dakle - ako promasis temu sa melodijom - sa hookom (dobar hook para vredi), ne vredi ti dalja tonska obrada pesme.

Pitanje je: kako to njemu tonovi zvuce nabacano, sta to znaci ? Jel u smislu kvaliteta zvuka, ne svidjaju mu se "boje" koje koristi, kako izlaze - ili mu se uopste ne svidja melodija koju napravi ?

Vratio bih se na klip koji je postavio: uvodni deo je super, nista losiji od gomile hausa, ali nastavak bi trebao da ide drugacije. Ako je sam smislio tonove (dobro ajde, nije neka "oda radosti", ali to je klasicni trance-dance) i nije bilo copy-paste - onda, mozda ipak ima neke osnove, trebao bi da sastavlja melodije po nekom svom osecaju (ako ti osecaj kaze da sve "pashe" jedno s drugim, ne zanima te druga teorija), pa da ih "producira" (miks, reverbi i sl), pa onda lepo postavi ovde da svi cujemo.

Samo prvo odluci sta ti ustvari skripi - sound ili sama melodija ?
psionic is offline