View Single Post
Old 02-01-2014, 05:51 PM   #10
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Kvalitet usnimka

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
@alfom - prijatelju - taj 'fini sound' koji si nazvao, da li si siguran da je on posledica opreme ili necijeg izvodjenja koje ti se u stvari svidelo? Ono sto hocu da kazem je da je taj 'lep glas' koji si cuo je posledica necijeg lepog glasa, a ne opreme u toj meri u kojoj mislim da joj mozda pridajes znacaja..
Pozz i nadam se da me nece niko pogresno shvatiti
E, Stari?a moj ...
Ma upravo tako kako si naveo ; znam ja da taj kvalitet nije posljedica (uvijek) 100000000000000000000000 evra koje slupa? u opremu. Ima sva?ta u igri, kao i neki minimum ispod kojega se ne mo?e, kada gledamo tehniku.
Inače, iz malih studija koji su nikli ko pečurke poslije ki?e ?irom na?ih prostora, nikada ne bi ni?ta izi?lo. Sound bi bio rezervisan za one koji imaju najvi?e para za tehniku, pa bi se oko toga natjecali rusko-ini lovatori, ...
Ovu temu sam pokrenuo (najiskrenije, ne radi sebe, jer 'tu negdje' znam mogućnosti nama dostupne opreme) radi nas malih koji imamo 'kućna studia' i koji se u stvari bavimo komponovanjem, aran?manima, ... , (eto) kako se ka?e "muzičkim stvarala?tvom".
Nikada nisam smatrao, a ne vjerujem da će to jo? dugo, dugo biti moguće, da kućna studija mogu parirati u bilo kojem pogledu, pravim prostorima, tehnici, a prije svega, naučenim ljudima koji se bave tim dijelom finalnog proizvoda, koji je za mene u stvari dobar demo snimak. (aj mi rečenice od petsto prostih u jednoj slo?enoj ).
A, vidi Ever, mnogi pod demo snimkom i dalje smatraju najče?će (snimateljski vrlo lo?e, bilo čime snimljene) snimke-skice ideje za kompoziciju, koju tutnu u dalji rad-razvoj. Najče?će, ti snimci nose osnovnu, vrlo va?nu ideju. Ona, bez dalje razrade, sama za sebe ne znači mnogo, jer se ne mo?e plasirati bez ostatka posla, za koji treba neki minimum znanja i tehnike, pa to sve skupa ide u "začarani krug" minimuma bez kojeg se ne mo?e.
Za svaki dio (fazu) treba neki minimum, da bi se proizveo minimum sa kojim se mo?e izići u javnost. (ovako bi se moglo do jutra pisati, a mnogo znanja, pogleda, iskustva, ... daju u stvari sadr?aj teme na forumu mnogi učesnici).
Ja pod demo-snimkom, iz perspektive mene kao muzičkog stvaraoca, smatram ono ?to najbolje mogu ponuditi sa znanjem, tehnikom i ostalim čime raspola?e kućni studio - ta perspektiva. Da se misao ne rasplinjuje time da se demo snimak mo?e izraditi i u najkvalitetnijem studiju.
Najveći dio mojih trakova je upotrebljiv za obradu u pravom studiju. To sam ne jednom radio. A comp tehnika i softveri sa ne?to hardvera, daju izuzetne mogućnosti u malo prostora (kod mene je to radna soba) i sa malo tehnike, pa i sa tehnikom nekog 'vi?eg' low-budget kvaliteta, koji većina od nas sebi mo?e priu?titi.
Uz anga?ovanje mastering kuće ili mastering znalca, i takvi snimci, koje mi 'u kućama' napravimo, mogu biti u nekom nivou izvanredni, odn. dovoljno kvalitetni za ?iru (čitaj mp3.) upotrebu. A istih kao ja je vjerovatno većina na Rumskom. Ali, i tu ima plafon. Tako mo?ete recimo : ti, Bockie, gospon Vasa, Shot, De-Bear, (i jo? mnogi - da se neko ne nađe povrijeđen zato ?to ga nisam naveo) ; ja ne mogu ako ne budem marljiv u učenju, provjeri onoga ?to se nudi u pisanoj ili elektronskoj literaturi kao 'gotovo znanje', eksperimentisanju, itd. Sad, koliko ko ovdje hoće d?abanu, a koliko je ko spreman da se ozbiljno posveti učenju i radu, je drugi pade?.
*
Ja (očito, komplikovan u izra?avanju mi?ljenja ) sam u?ao u temu sa ovim razmi?ljanjima i shvatanjima ; ne bi li se malo obratila pa?nja na nas kućno-studia?e, i u ovoj temi (odn. sobi) spustio 'kriterij' iz studija u kućnu varijantu.
*
p.s. Ajjjjj. Uvijek moramo na kraju pisati ono : "Nadam se da me niko neće pogre?no shvatiti" Znam da je utopija smatrati da ovo mo?e biti forum bez veličina, sujeta?a, egoa?a, ... Ali, bio bih sretniji foruma? kada bi bilo vi?e prisnosti i porodične atmosfere.
*
Nadam se da me neće niko pogre?no shvatiti.

Last edited by alfom; 02-01-2014 at 05:53 PM.
alfom is offline   Reply With Quote