Re: Izrada melodija
Uvek me zbunjuje kad se u nekoj pri?i pojavi u bilo kom obliku spominjanje "potrebe za teorijom" ili ?ak "?tetnosti" teorije. Teorija nije nastala pre muzike. Ona je nastala na osnovu razumevanja muzike, na osnovu onoga ?to je logi?no i zvu?no prijatno, da bi omogu?ila zapisivanje muzika, sistematizaciju, br?e u?enje i ovladavanje itd. Kad neko ka?e da je teorija ograni?avaju?a, to je kao da neko ka?e, "Ne mogu da automobilom odem gde ja ho?u jer me je teorija ubila... I?ao sam u auto ?kolu i sada zato mogu da se odvezem samo na mesta gde sam se vozio sa instruktorom".
Deo razloga le?i u tome ?to biti muzikalan, imati talenat za sviranje i izvo?enje, kao i odre?ene sposobnosti na instrumentu, nije isto ?to i biti kreativan. Naravno da neko mo?e postati dobar kompozitor i autor bez teorije ali to je zapravo zato ?to mu talenat omogu?ava da instiktivno, bez namere, "ose?a" pravilnosti i logiku kompozicije, iste one koje teorija opisuje. Tako?e, talenat mu mo?e omogu?iti da se poigrava sa tim pravilima i iza?e van njihovih granica. Niko ne?e postati manje kreativan zato ?to nau?i teoriju, kao ?to niko ne?e postati dobar autor ako pro?ita knjigu "kako napraviti hit". Ali lak?e je kad ?ovek zna teoriju, to je sigurno.
|