Thread: Izrada melodija
View Single Post
Old 02-01-2014, 12:59 PM   #37
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Izrada melodija

@DzoniPFC

Slazem se sa jednim delom svega sto si napisao, ali ima nesto sa cime se i ne slazem.

Prvo - apsolutni sluh i mogucnost da se napamet pogodi ton, se vezba i uci. Retki se rode sa time (zaista retki) Onaj koji ima relativan sluh, to ce brzo nauciti, ali onaj ko ga nema - tesko. Sa relativnim sluhom, covek se rodi, tj ima predispozicije, talenat, kako god i lakse mu je da shvati teoriju koju uci. Nema problema da raspozna da li neka melodija moze ili ne moze, da li se uklapa ili ne. Ali sluh, kao i bilo koji drugi talenat se vezba, uci i unapredjuje tokom zivota.

Evo primer iz mog zivota: imao sam druga koji je isao u neku skolu gitare. Isao je godinama - svo vreme, od 1 razreda do 8 osnovne. Na kraju mi je svirao "lambadu" - koja mu je valjda bila neki diplomski. Sve note su imale isto trajanje, sve je bilo sacuvaj boze - jedva prepoznah da je to tema iz lambade. Uzeo sam gitaru, jedva znajuci kako uopste da proizvedem odredjeni ton - odsvirao sam je u jednom pokusaju, bez predhodnog uvezbavanja i nikada pre toga nisam ni pokusao da je sviram. Ja sam inace imao sam klavijaturu i nisam nikad isao na kurs ili u skolu... Naravno, on je rekao da nema pojma sta ja to sviram i tako smo mi mogli do sutra. Nije cak ni cuo sta to ne valja u njegovoj svirci...

Mozda sam se lose izrazio: u 20 godina covek moze da krene da se bavi time, opet, mozda neko nije mogao ranije, imao je nepodesan splet okolnosti u zivotu, najzad je shvatio da treba da svira i da se muzicki izrazi. Ali - cudno je da neko ko to nosi u sebi, tek u 20. godini dobije zelju da se izrazi. Nije nemoguce, zavisi od niza faktora, ali u principu, komponovanje je vrlo kreativno zanimanje i covek to radi iz potrebe da sebe nekako izrazi emotivno ili kako god... A ti ljudi koje znas sa akademije - njima je kreativnost i sve ostalo ubila upravo ta teorija, bar su meni isti takvi to govorili... Kazu - zavrsis akademiju, a onda sve zaboravis i kreni da se bavis muzikom.

Sto se tice teme - eto npr - uzeo sam ovaj trek i pustio. Cuo sam da mi prelaz nesto ne stima, a onda uzeo da vidim kako bih ja to uradio. "Dekodirao" sam tonove po nazivima i onda predlozio skok u E-mol. Dobro, ne mogu svi isto misliti i isto osecati, ali eto - probajte slobodno pa vidite sami sta bolje u ovom slucaju zvuci posle C-dura: E-mol ili F-mol...

To naravno ne znaci da covek nema sluha i da ne treba da radi muziku, ali sumnju svih nas je izazvala uopste ta nesigurnost u originalnom pitanju: kako uraditi melodiju.
psionic is offline