Quote:
Originally Posted by 77ari
Po vašim komentarima mogu pretpostaviti da moja želja za produkcijom je potpuni promašaj. To što mi melodije ne idu dobro se ne može popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ništa o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?
Ne znam ništa o notama i slično potpuno sam nov u ovome što sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
|
Sto se tehno stilova tice - uglavnom su to terce i kvarte/kvinte koje se smenjuju po nekim jednostavnim harmonijama, tehnicki govoreci, sto je isto kao da kazes da se portret crta tako sto nacrtas glavu, usi, oci... Ali npr Picasso se i nije mnogo drzao tih formi
Sto se znanja tice - ja sam tek skoro naucio sta je terca, sta kvinta, a bavim se ovim poslom godinama - gotovo celog zivota - i nista mi to nije pomoglo da bolje sastavim melodiju. Ne znam ni jedan ton iz prve da nadjem po nazivu, ali odsviracu ti sta god hoces - bez zastajanja da se setim gde bese stoji "F-3" Sve to teoretisanje je korisno jedino kad hoces drugima da objasnis kao sad ja tebi sto sam pokusao... A kad pocnu da se prokenjavaju - "pa ne moze taj ton, to je skala G6, a to je ne znam ni ja koji ton iz koje skale" (ziveo jazz, hehe), a ti jednostavno cujes da lupetaju kao otvoren prozor. Onda trazis nacin da "definises" to sto radis, pa kad ispravno objasnis "teorijom muzike" - e onda moze
Kao sto ti rekoh: muzika se "uci" od 6-7 godine i postoji razlog za to. Ne moze 20 - godisnjak da sedne i kaze "e od danas cu se baviti muzikom", jednostavno ne moze. U ovom smrdljivom svetu ipak sve moze, pa i antitalenti da sviraju i pevaju (veci broj njih sam licno izveo na put uspeha), tako da - jbg, ako te to cini srecnim - samo napred, nemoj da te pale...
Sve u svemu - postavi ti nesto od svojih radova - nema veze sto zvuce nabacano, cisto da ne bi pricali napamet, odmah ce biti jasno da li treba ili ne treba da gubis vreme sa muzikom... Jer, po stoti put: Salijeri je nekada davno rekao:
"u muzici su note ili sasvim tacne ili potpuno pogresne" (znam da sam dosadio sa ovim, ali stvarno genijalna misao u vezi muzike). Sigurno sve ovo zvuci mnogo "elitisticki", ali mislim da se kolege sa foruma slazu samnom jer bi mi neki vec j*** mater sto se pravim pametan