View Single Post
Old 01-01-2014, 04:41 PM   #2
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Default Re: Kvalitet usnimka

Prvo:bih rekao da kvalitetan usnimak nije pocetak kvaliteta ili lakseg rada, vec je to kljucno pitanje ! Kvalitetan usnimak je po mojoj nekoj proceni 70% zavrsenog posla .. Drugo: posle toga idu nivelacije tj.mix (fakat je da svako prema svom muzickom afinitetu moze napraviti iole solidan da ne kazem dobar mix) svedoci smo da mixadzije/producenti mogu ali ne moraju da budu sviraci,muzicki pismeni itd ! Trece: Sposobnost producenta,znanje,iskustvo u baratanju potrebnim alatima i sl..

Dakle , kvalitet usnimka/instrumenata/aranzmana je presudno a ne olaksano u produkciji

Sto se tice tvog primera, nikada i niko ne moze odrediti tacno sa kojim je mic-om ili pre snimljeno ..

Sa NT1 i sl. micovima ne moze se dobiti ni priblizno ozbiljan kvalitet.. Ne kazem da su ti micovi mnogo losi, ali kazem da nisu dovoljno dobri za ozbiljno koriscenje bez obzira na njihovu cenu .. postoje micovi koji su dosta skuplji ali po meni i mom ukusu ne zasluzuju ni cenu najjeftinijeg .. ne bih pominjao model da se neko ne nadje pogodjenim jer ih ovde u Srbiji koristi veliki broj studija

Postoji jos jedna vrlo bitna stvar oko toga a to je akusticna sredjenost prostorije u kojima se snima .. Ja sam video kod nas mnogo manjih ali i vecih studija , gde je cilj bio sto veca zagluvljenost prostorije .. znate onaj dobro poznati osecaj u usima kada udjete u neku "gluvu"sobu .. totalno pogresno .. prostorija mora da dise, mora da ima koliko toliko akusticnu obradu , jer bez toga nema dobrog usnimka .. zato je mnogo bolje prvo ulaganje u prostoriju, nego u dobar mikrofon .. jer dobar mikrofon nista nece znaciti bez dobre prostorije, kasnije dobrog preampa. konvertora itd itd .. Hocu reci da je ovo pitanje koje si postavio vrlo kompleksno i veoma povezano sa mnogim drugim stvarima koje zahtevaju dalje ulaganje ..

i na kraju zavrsio bih ovo moje izlaganje jednom tvojom apsolutno tacnom konstatacijom koju si primetio

Quote:
ne treba ni?ta specijalno dirati, jer bi se pokvario ovaj fini sound
.. kada se sve dobro snimi , nista se specijilano i ne dira .. dobro snimljena i uradjena pesma sama sebe mixa

Pozz