View Single Post
Old 12-12-2013, 10:11 AM   #5
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Gasi se Jelen top 10 lista...

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ja sam ovde jedino rešio da progovorim kad sam video koliko se ljudi naslađuje i koristi priliku da iskaže direktan i otvoren internet hejt (po meni, najneljudskiji oblik istog, nije čak ni u lice) protiv jedne nesrećne tvorevine, koja takav tretman, po meni, sigurno nije zaslužila. Hejt i naslađivanje po meni ide samo kad stvarno nekom zlom komšiji koji ti se majke mile najebao godinama unazad, i protiv kojeg nisi mogao ništa, realno crkne bar krava.
Vidiš tu su nam verovatno različite polazne tačke. Moj je utisak da se ovde već decenijama gaji taj nakaradni "mnogo smo urbani", dekadentni rok kod koga je forma tu a fali sadržaj. Jelen top deset sa svojim konceptom i uređeivačkom politikom mi je još jedan u nizu takvih momenata. Razlog zašto sam i napisao onaj post na fejsu je što sam imao utisak da NIKO ne želi da priča protiv te emisije ako ima i trunku nade da će mu to ugroziti karijeru. Privatno, na desetine ljudi mi je polivalo govnima Jelen Top 10, osim ako nisu redovni gosti tamo, a onda kad je pukla emisija (i to da se razumemo zbog objektivnih, surovo kapitalističkih razloga a ne zato što neko želi da uništi rok muziku ili šta već provejava u žalopojkama) svi udarili po violinama, kao, joooj propade nam scena. Dakle ne raduje se niko što je komšiji crkla krava. Mene samo boli što bih voleo da postoji emisija koja je do jaja. I to nije rocket science da se napravi. Ali ne može jer kako ja to vidim, ne mogu da se uspostave normalni kriterijumi ako niko ne sme da kaže istinu: "Ljudi, sranje je bila emisija zbog toga toga i toga i zato nije bila gledana". Kraj priče. Ja sam ZA to da postoji takva emisija, ali da valja pa da samim tim bude korisna za rok scenu.

Quote:
Istini za volju, to mi možda ipak daje i jednu dozu objektivnosti koju ti, niti drugi autori, uopšte tehnički gledano, možete da imate. Nikad ne možete biti do kraja ravnodušni i objektivni prema sebi i svom delu, i mislim da je to deo razloga zašto je vaskolika muzička industrija izmislila producente, da vama i publici pomognu sa time. Ili bar izdavačkim kućama koje od svega toga zarađuju, u ono vreme. Stvarno mislim da svako ko ima potrebu i gram talenta i volje da na njemu radi, treba da svira, ili bar da pokušava. Mislim da to svet čini lepšim mestom ,samo po sebi.
Pazi, pričao sam o tome da emisija nije valjala, kao i ideologija i uređivačka politika iza nje. Neće učiniti Goribor lošim bendom to što je bio ideološki podoban za takvu emisiju, lupam. Ali tu su se motali i bendovi sa vrlo diskutabilnim artističkim sadržajem. Ja mislim da to zapravo, kao neko ko nema problem da šljaka i najodvratniji narodnjak za kintu, prilično objektivno gledam. Kad čujem pesmu i jasno mi je da, ako bi dekonstruisao tih par forica u aranžmanu, zapravo iza aranžmana nema pesme, već aranžman i fora čine pesmu. Čujem da tekst ništa ne govori, da je pevanje recitatorsko jer zapravo ne umeju bolje, da je svirka minimalizam jer ne znaju bolje, dakle, da aranžman i stil sakrivaju neznanje i nedostatak talenta. Ono što mi onda vređa zdrav razum je da neko forsira takve bendove samo zato što su mu dobri iz nekih pogrešnih razloga, a da ispada da je narod kriv i glup što neće da proguta emisiju u kojem je dobar deo sadržaja takav. Isto i u vezi sa tom emisijom. Emisija je objektivno bila loše odrađena kad je uporediš sa nekim emisijama koje bi trebalo da joj budu uzor. Ono u vezi čega jedino imam dozu subjektivnog je što mi ide na ganglije ta iracionalna mržnja prema čvršćoj muzici kod određenih ljudi u medijima ovde, koja je u Jelen Top 10 svoj najbizarniji trenutak imala kad je u jednoj emisiji voditelj glumio sirotinjskog Axl Rose-a sa maramom i pričao o koncertu Guns-a u emisiji u kojoj takav bend nikad ne bi mogao da se pojavi. Ali na kraju krajeva i to je uređivačko pravo onih koji rade emisiju - samo onda treba opet reći da emisija ne predstavlja ovdašnju rok scenu, već samo jedan njen segment.

Quote:
"Čuj, možda bi bilo bolje za muzičku scenu da nisu "pogurali" sve te koje su pogurali (ako im već nisu lansirali karijere u orbitu)."

Uopšte ne kontam. Ne kažem da nije tako, samo uopšte mi nije jasno na koji način to stoji.
Pa pazi, ako ja tebi dam sto evra, nisam dao nekom drugom, zar ne. Postoji određen vremenski prostor u toj emisiji. Neki drugi bendovi bi imali objektivne koristi od toga što bi im se dao prostor, a dobar deo bendova je visio u tom Jelen Top-u i nikad neće imati ništa od toga jer nemaju objektivan kvaliteti i kapacitet da budu prihvaćeni. Drugo, muzička scena i njena vitalnost postaju kolateralna šteta. Konačno, to je momenat čistog marketinga. Da se recimo radi o nekom biznisu, da nas dvojca imamo firmu koja se zove "rok scena" i proizvodimo 100 različitih artikala. A onda platimo tv reklamu za 10 od njih. I sad, ispostavi se da od tih 10 ljudi zapravo kupuju samo dva a ostale izbegavaju u širokom luku. Ispadne da više gubimo na reklamu, nego što zarađujemo od ta dva artikla. Da li su ljudi krivi? Ili to znači da smo imali jezivo lošu procenu šta narod voli? Da smo uboli 8 od deset, onda bi možda kupci došli do zaključka da je ceo naš brend interesantan pa bi probali i neke proizvode koje ne reklamiramo jer je naše ime na njima - počeli bi da nas poistovećuju sa kvalitetom. Sad to samo prenesi na emisiju. Po meni, emisija je napravila čak i štetu. Stvorila je osećaj kod dela ljudi da imamo praznu dosadnu, kvazi alternativnu rok scenu koja nema ništa da kaže i u kojoj egzistira a da je slušljivo, samo par matorih imena. To su komentari koje često čitam, kao i komentari koje sam čuo od onih koji na primer ne sede na netu pa čitaju neke portale već sude na osnovu TV-a, malo matoriji ljudi na primer. Konačno sve što ne doprinosi - unazađuje.
Dushan_S is offline   Reply With Quote