View Single Post
Old 22-11-2013, 03:55 PM   #10
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: X Faktor Srbija - jel gledao neko?

Quote:
Do sad sve sto je izaslo na nekim plocama / CD-ima..samo neko skripanje, grebanje i recitovanje (90% nase muzike - dramske recitacije uz pozadinsku muziku!!)
Što ujedno i govori o apsurdu takmičenja.

Vrhunski vokali koji će kada pobede izbaciti par pesama čiji su autori upravo dežurni škripači i grebatori, sa engleskim na nivou "hau du ju du", ako bude soula/R'n'B, biće onaj dosadni njanjavi srpski koji mene kao muzičara ne može da zainteresuje a kamoli više od 1% populacije na Balkanu i onda su jelte, mladi ljudi krivi što moraju da pevaju po kafani ex-YU i još gore stvari ne bi li preživeli? Ili da gledaju na muziku kao na hobi, pa ako jednog od njih 100.000 us*re - super!

U medjuvremenu za sve ostale nikoga neće biti briga za iste i onda ajmo opet iznova, godinu-dve opet dežurni dinosaurusi škrip-greb-pljuc i ajmo novi format takmičenja. Zato i dolazimo u apsurd da jedna Tamara bude u finalu Ja Imam Talenat i da se sada ponovo takmiči. Isto važi i za Sonju Bakić, Nikolu Paunovića, pa i jednog Makedonca koji će se tek pojaviti u emisiji a pobedio je na njihovom Idolu (Ivan Radenov).

Odnosno, kad podvučemo crtu, apsurd ide čak dotle da se za Prvi Glas Srbije pojedine pevače zovu u show ne bi li podigli kvalitet emisije koja treba da se bavi afirmisanjem pevača amatera. Dakle, umesto da im pruže šansu da se afirmišu kroz pesme, pa da narednih 20-30 godina od njih napravimo nove 80te, ne, ajde bolje da ih iskoristimo za jednokratnu zabavu, ko ih je*e.

A o čuvenim "nagradama" na kraju takmičenja i snimanju CDa i da ne govorim. Od Ivice Lauša i 3K dura, preko Cvete i Idola, zapravo, ispade da jedino Grand ispunjava obećano.

Quote:
Ono sto je interesantno - svi mladji od 25 godina fenomenalno pevaju na Engleskom..sinoc je jedan mali bio toliko dobar da nemoze da se pogodi da je domaci dok peva..
Sad bi ti lokalni dušebrižnici objasnili kako nisi u pravu i kako se oseća kako ne izgovara meko "t" kako treba i kako im je engleski previše "kockast" i kako se čuje tačno da je sa ovih prostora... Problem #2 u Srbiji - zemlja sa najviše fudbalskih selektora po glavi stanovnika.

Mada, što je najtužnije, nije da nisu u pravu - naši pevači zapravo i ne znaju engeski - znaju da prekopiraju ono što su čuli X puta i tu je kraj. Da im daš da snime svoju pesmu na engleskom, 90% njih jedva da bi snimilo nešto dobro iz prvog tejka.

Quote:
Možda zato što za uspešnog pevača nije najvažnije da dobro peva već neke druge stvari?
Naravno. Najvažnije je koga možeš da potegneš kao vezu*

Oni koji su uspeli, uspevali su u periodu kada je konkurencija bila znatno manja, kada je onaj ko snimi album smatran nedodirljivim bogom, znaš i sam, to je bilo ono čudno vreme kada su ljudi kupovali nosače zvuka. I naravno da nisu morali da pevaju tudje pesme po svaku cenu.

Danas, pogotovu u Srbiji, ja uz najpozitivnije razmišljanje zaista ne vidim kako iko neafirmisan ili polu-afirmisan može da dobije status koji su bendovi imali 80tih a da ne provede jedno par godina pevajući par "standarda" po raznoraznim emisijama.

I to je po meni naš najveći poraz.

U principu sam ostao nedorečen, ali post bi bio predugačak pa bolje da stanem ovde.

* - važi i za pinkizaciju i za jelenisanje i buntanisanje i

Last edited by wladymeer; 22-11-2013 at 04:03 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote