Quote:
Originally Posted by Jan
Pa u krajnju ruku diskutabilno...
Prvo ja sam rekao da su takva iskustva na mom sistemu...
Drugo, na stranu price kako Daw A moze da potera 5 ili 10 % vise istih instanci nekog plagina od Daw B... Ja ovde govorim o tome da nam mom sistemu u Reaperu, mogu da poteram duplo manje nego li u S1 ili C5... Sto i nije bas zanemarljivo... I da nisam isprobavao jednu verziju Reapera sa jednim jedinim plaginon... Probao sam 5-6 verzija Reaper-a, sa 5-6 razlcitih plugin-a razlicitih proizvodjaca (toliko sam zeleo da okrivim odredjeni plugin za probleme) ali, rezultat kod mene je uvek isti ako na S1 i C5 mogu da poteram 100 instanci, na Reaperu mogu duplo manje, odnosno 50, u mojim knjigama to je prilicno dramaticna razlika... I uvek je skoro proporcionalno...
Sve ovo bi imalo smisla da sam ja navijac nekog Daw-a, ali nisam, nisam ljubitelj nicega, najpribliznije savrsenom DAW-u sto se workflow-a tice mi je Reaper, ali to pada u vodu, ako on kod mene ne radi kako treba ...
Moj zakljucak je da Reaper nije bas tako optimizovan kao sto se prica... I da Cubase (osim sto je omiljen kod nas) nije bas prevazidjeno djubre kao sto se prica po stranim forumima... A i jos jedan zakljucak, bitan za ovu temu, da Presonus S1 ni malo nije igracka, ima svoje bolesti sto se workflow-a tice, ali je ultra stabilan i optimizovan, i kome workflow odgovara, opusteno moze da se osloni na S1... Ja sam pokusavao ali nisam uspeo da se naviknem na editing u S1, prosto sam u Reaper-u i C5, prilicno brzi, prosto jer mi na S1 treba vise klikova za odredjene operacije gde gubim sekunde, a na veliko i minute rada i gledanja u monitor...
|
Ma sve je to ok, ali sam ka?e? da je na
tvom sistemu to tako. Ja da je na mom sistemu to slučaj, ne bih na osnovu toga poku?avao da stvaram generalne zaključke da li je neki program optimizovan ili ne, ili mlatio praznu slamu sa nama na Rumskom već bih oti?ao na njihov forum da utvrdim ?ta je problem. Pa bih eventualno mo?da i sredio da mi taj program ne tro?i toliko CPU-a. Pa bih onda radio muziku i ne bih dalje mislio o tome

A i ima? dve dijametralno suprotne tvrdnje, da je ne?to tako kako je kod tebe (?to znači da nije pravilo) a onda tvrdi? kako Reaper nije optimizovan koliko se priča (?to znači da to jeste pravilo i objektivna istina). Me?anje subjektivne i objektivne istine u jednoj tvrdnji ne ide...To ti je kao da se ka?e "Meni su ribe sa velikim sisama najbolje, to je tako u mom slučaju, a inače, moj je zaključak da su realno ribe sa velikim sisama najbolje".
Hoću da ka?em, nije jasno ?ta ?eli?, da ti Reaper proradi kako treba ili je imperativ da se stvaraju neki generalni zaključci u vezi Daw-ova i da udarimo po filozofiji.