Quote:
Originally Posted by milanbetter
Svi ste mi dosta pomogli, hvala.
Igrao sam se malo sa merenjem RMS vrednosti pesama, a i njihovim volumenom.
Primecujem da razlicite pesme imaju razlicite drasticno RMS vrednosti, ali i drasticno razlicit volume. Konktretno pricam o nasoj narodnoj muzici.
Vrednosti se krecu od -15 za pesme stare pre dvadesetak godina, do -7 za najnovije pesme.
Dva pitanja:
1. Da li se kod pustanja na radiju primecuje razlika (ja bar nisam primetio), jer predpostavljam da oni koriste neki softver za normalizaciju signala?
2. Da li nabijanje RMS-a i volumena pesme je neophodno i uvek pozitivno?
3. Da li je RMS -11 dovoljan za sadasnju narodnu muziku?
Zahvaljujem se na dobronamrnim odgovorima.
Izvinjavam se onima koje ova pitanja smaraju i molim ih da ne odgovaraju na ista.
Pozzz
M
|
Prijatelju, da li si procitao moj prethodni post u ovom threadu? Da li si procitao sticky "Sta je (u stvari) mastering"?
Opet ponavljam da RMS vrednost nema veze sa glasnocom. RMS nije magicni broj s kojim ces da 'uhvatis' koncepciju masteringa, a to sam primetio da je uglavnom problem. Npr. dve razlicite pesme mogu imati isti RMS, a jedna moze zvucati katastrofa, a druga onako 'kako treba' - jedna u isto vreme moze zvucati preglasno, a druga, sa istom vrednosti RMS moze zvucati 5x manje glasno, itd. Nikakvi brojevi tu ne pomazu, nego usi i slusanje, monitoring...
Ono sto je poenta je, pusti RMS trenutno i baziraj svoja istrazivanja na onome sta jest u stvari mastering tj koji su glavni alati koji se koriste, itd.
U tom sticky thread-u ima mnostvo interesantnog teksta i video zapisa koji bi ti predlozio da pregledas. Kreni prvo od osnovnih izraza da bi ti prvo bilo jasno sta je normalizacija, peak limiting, kompresija, eq, itd.
S najboljom namerom,
pozz