View Single Post
Old 17-11-2013, 03:55 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: Pasivne skretnice za woofere (u nuzdi)....i jos po nesto o ozvucavanju

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Hehe, da li znas koliko sam elektrolita spalio ovakvom "prostom" skretnicom, iako su bili dosta veceg napona od onog koji sam ocekivao na izlazu ? Uglavnom zbog postojanja negativnog napona u negativnoj PP, pa otud i pucanje elektolita. Postoje tzv bipolarni elektrolitski kondenzatori, koji ce malo bolje pomoci u ovakvoj shemi, ali svakako bih preporucio neku valjanu shemu za skretnicu. Ovo radi za male snage ok, ali za PA - ne znam. Postoje da se kupe i gotove skretnice u elektro radnjama tipa mikroprinc i slicne, a ima i raznih (ne mnogo) kompleksnijih shema po netu.
Naravno da treba znati sta se radi
elektrolit treba biti bipolarni, za snagu 500w najmanje 100V (bolje 200)... kako su retki, to se moze zameniti sa dva, pushpull (serijski) vezana elektrolita koji su spojeni neuobicajeno - za - a plusevi su kontakti (ili obrnuto). Elektroliti , zato sto su polarizovani, imaju kapacitet samo u jednom smeru, u suprotnom su skoro kratak spoj koji provodi struju iz jedne poluperiode i zato eksplodiraju. Kada se stave dva, uvek je jedan radni a drugi u kratkom spoju.
Medzutim, ukoliko se radi sa fullrange kutijama kao satelitima, one su bezbedne i bez elektrolita-tako da bi kratak spoj tu bio bezopasan (u slucaju pucanja skretnice)
prostija skretnica bi se sastojala samo od kalema od 13mH (moze se samo dodati woofer sa prigusnicom u seriju) u paralelu sa postojecim satelitima.. i to je dovoljno da u vufer dolazi uglavnom fq ispod 100hz. Tada treba da pojacalo moze raditi na 4ohm a da su zvucnici 8ohm.
Predlozena skretnica je skretnica I reda i nju vole audiofili zato sto najmanje unosi fazne probleme i ima najrelaksiliraniji zvuk(najprirodniji). Za trazenu namenu sasvim dovoljno-treba probati.
Sto se tice bezbednosti upotrebe, ponavljam, ako sateliti rade fullrange, oni vec imaju svoju skretnicu koja stiti tweetere i rasporedjuje ton.

Last edited by nikolaivanic; 17-11-2013 at 08:45 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote