Quote:
Originally Posted by DzoniPFC
...Back in the days, znam da su svi ljubitelji kvalitetnog zvuka ulagali ozbiljan novac da bi dobili tacnu audio reprodukciju (pricam za audiofile) kao i da su tadasnji mix inzenjeri uvek trazili nacin da smanje efekat trake i analogne opreme koja bi uvek ostavila trag na snimku...
|
Mislim da su mnogo više napora ulagali upravo da zvuk promene, da ga što lepše oboje. Upravo u to vreme su stvoreni eho, reverb, overdrajv, distorzija, ADT, fejzer, flendžer, korus, oktaver, snimanje unazad, semplovi, tejp lupovi, kreativna kompresija i ekvalizacija, dodavanje zvučnih efekata vetra, kiše, grmljavine, vokalni sintisajzeri ... You name it. Ljudi se po prirodi trude da stvari poboljšaju, unaprede. Pre pedeset godina su mislili da su tek na početku što se tiče kvaliteta zvuka. Pre šesdeset godina su mislili da će uskoro biti konstruisane gitare koje će zvučati mnogo bolje od Les Paula i Telecastera. A mi iz ove perspektive vidimo da to ne ide baš tako linearno.
P.S. Koloracija koju daje analogna oprema je šezdesetih možda nekome bila trn u oku, ali kad je napravljena oprema sa "čistijim" zvukom vrlo brzo su shvatili da čistiji zvuk ne mora da zvuči bolje. Takav primer je uvođenje tranzistorske konzole u Abbey Road, kad je reakcija Bitlsa bila da im je poslata pokvarena konzola. Zvali majstore da poprave. Pošto nije bilo popravke morali su drugim sredstvima da oplemene zvuk, što im je očigledno uspelo, pošto je na toj konzoli snimljen Abbey Road.