View Single Post
Old 16-11-2013, 05:00 AM   #6
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Pasivne skretnice za woofere (u nuzdi)....i jos po nesto o ozvucavanju

Raspitivao sam se malo i na drugim forumima za ovu tematiku i kao neki lajtmotiv javlja se ideja da je aktivna skretnica + subovi kanal 1 - sateliti kanal 2 bolje rešenje. Zbog:
1. odvojene kontrole nivoa subova/satelita
2. finijeg razdvajanja frekvencija - u smislu da, recimo, sateliti idu od 100Hz a subovi do 160Hz i da tako podebljaš taj neki "medju-spektar".

Jedini problem koji ja vidim sa pasivnom skretnicom jeste što jedan snagaš hrani oba polja i postoji rizik da preopteretiš satelite. I zbog toga sam itekako lomatao glavu - Ali, poredjenje koje sam pronašao:

Quote:
Lets look at the octave centers and the amount of power you would need to have available if we started with 1 watt in the uppermost octave...

Freq - Watts

16k = 1
8k = 2
4k = 4
2k = 8
1k = 16
500 = 32
250 = 64
125 = 128
60 = 256
30 = 512
...mi kaže otprilike sledeće - čak i da pošalješ snagu adekvatnu RMS maksimumu koji sub može da podnese, male su šanse da ćeš u praksi "produvati" satelite.

U krajnjoj liniji, ako je snagaš dovoljno jak a kutije rade na 8 Oma, možda možeš da povežeš na način na koji je meni pao na pamet:

Iz satelita u sub kroz thru i teraš snagaš na 4 Oma stereo. Imaćeš full range i gore i dole. Ne znam koliko je to "pametno", ali mi se čini da za "srpsko tržište" ideja pije vodu u 90% slučaja (čitaj "biju za sve pare")

Last edited by wladymeer; 16-11-2013 at 05:08 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote