pozdrav Vlado,
moja iskustva vezana za hardverski kompresor - na vokalu - za mix...
... jedino neke sprave koje nazalost kostaju dosta

Distressor, Tubetech CL1b, Teletronix La2a, 1176, Voxbox.... sve ostalo cini mi se nema nekog smisla jer pluginsi rade jako dobro, a ako bas hoces da to bude jos bolje, mora da se izdvoji neka veca svota.
Ajmo sad iskreno - meni je licno hardverski kompresor zapravo najvazniji u snimanju! Neki Distressor ili LA2A je nezamenljiv u snimanju, i potpuno se drugacije ponasa tada, nego u miksu - mozda neko misli drugacije i ima drugacija iskustva, ali jedno je kad imas live akciju sa LA2a i interaktivno namestas majk, preamp gain i sve to za sto bolji usnimak... a drugo je kad ga sarafis posle... em dobijas AD/DA viska, em vecina ljudi radi 44.1 pa je taj ADDA gubitak dimenzije i rezolucije jos vise ocigledan...
Tako da, znam da si naveo da ne zelis hard/soft raspravu, ja samo dobronamerno kazem da neke razlike nema (u tom cenovnom rangu). Ako vec ne mozes da snimas sa nekim finim kompresorom, batali hardverski komp u miksu, zbog gorenavedenog.
Za korak dalje stvarno mora da se odresi kesa.
Dbx 160a je super, opet stvar ukusa, nazalost dobijas kompresiju koja se cuje (sto je trademark svakog DBX-a), dok pravi vocal komp treba da bude ono - isteravanje svega moguceg, da ne cujes nista - i da ti sve bude in your face - i sapat, piano, i deranje ....
... i eto razloga zasto LA2A, CL1B i Distressor kostaju toliko para - jer pruzaju bas to.
.... ako je bas 800e u igri, mozda povijati neki klon LA2A, neke kako su li se zvali... Tageler, Gyraf... bilo sta opto.
Mozda i 1176 klon ... samo sto on kao i svaki drugi VCA komp zahteva odlicno poznavanje attack treshold i release kontrola (ne teorijski, nego uzivo i primenljivo) ... dok su opto LA2-type prilicno set & forget...
Nadam se da je nesto bilo korisno od ovoga
pozZ
B.