Prvo, zao mi je sto moram da pokrecem ovako izlizani topic ali vise stvano ne znam sta da radim. Trazim vokalni kompresor za mix (ne za tracking), kroz koji bih propustao glas i bounce-ovao ga nazad u daw. Love nemam puno, a da imam, bez razmisljanja bih uzeo distressor. E sad, svakako ne bih isao preko 800e. Za te pare swiss army knife svakako ne postoji, ali ja sam trazio nesto sto radi fino na vokalu i ne nadjoh nista! Za 800 evra moze se naci dobar mikrofon, preamp ali izgleda da se dobri kompresorii krecu od 1200 evra pa na gore. Naravno, upotrebio bih ga za jos ponesto ali vokal mi je primaran. Cesto snimam zenski glas sa kondenzarcem, pa bi bilo super da imam nesto sto ce da roll off-uje visoke i da malo topline i tela vokalu.
FMR RNC mi je nepotreban. Transparentan (kog vraga onda, imam takvih plugova) + sto je nebalansiran. Dbx-ovi tipa 160a su dobri i pouzdani ali to je ipak VCA koji ume da siluje vokal, dobar za rap i guste mikseve ali ne za pop zvuk. Drawmeri ovi novi prakticno nemaju recenzije, pa sam batalio. Aphex nisam razmatrao, jedino kad bih nasao onaj matori compellor ali gde to naci... I na kraju se zakacih za art pro vla II, koji je pristupacan i solidan. Okarakterisan je kao "too tubey" ali uz promenu lampe ume da progleda.
Sta da radim? Da li da kupujem nesto ili batalim?