Quote:
Originally Posted by Znak
To je ono kad glumac loše glumi da dobro glumi.
|
Znam ja to, ali stekao sam (možda pogrešan) utisak iz Arturovog komentara da on time nekako želi reći nešto drugo
Quote:
No majku mu staru, kad smo već na temi, reci šta koj moj (osim bizarno čvrste i precizne desne ruke) radiš tim gitarama? Koji je štim? Koji setup (git-magnet-amp-šta dalje? Stvarno impozantno zvuči
|
Vidiš, nije nešto mnogo pametno, u principu, sve ono što i ti pročitaš po forumima i verovatno sam primenjuješ. Ovde su u pitanju 4 tejka, 2 LePou, 2 POD. EQ, multiband preko. Mislim da je u mom slučaju, pola posla oko gitara zapravo pravljenje farbe na samoj simulaciji, a druga polovina bas gitara i kako ona radi sa gitarama. Da ih čuješ solo, van miksa, po meni nisu gitare nešto spektakularne ali su dobre za miks. Takođe, fora od Mutt Lange-a, bas mora da na bitnim udarcima bude smrtonosno zalepljen za nogu. To nije pitanje ispravljanja netačnosti u sviranju već toga da ima tačno zakašnjenje u milisekundama da klik noge može izaći napred, da bi bas bio u stvari sustain noge. Basista može svirati tačno a biti malo napred ili nazad tako da kad slušaš ovako imaš utisak da je sve ok ali neće se dobiti osećaj monolitnosti tog udarca. Gitare su levo i desno i one treba da budu malo tamo ovamo da bi se dobila širina i osećaj širine ali sredina mora da bude zakucana. Tako osećaj "tačnosti" gitara zapravo dolazi od noge i bas gitare, ne od samih gitara. Nekada, i ovde recimo, dodam još i neki lead synth, analogiju kroz dist i EQ-om ga namestim da puni neke frekvencije koje nisu uvek toliko lepe na gitarama, na primer srednje između 300 i 600 Hz. Tako kad krene rif, praktično ceo spektar od 50Hz (noga) do 5-6 kila (gitara) istovremeno udari na najvažnijim tonovima i stvori se taj utisak masivnog zvuka. E onda automatizacija da se ostavi rupa za vokal dok peva itd.
Inače snimljeno je DI u karticu, Jackson sa EMG85 u bridge-u (koji je po meni bolji nego 81 u bridge-u) je farban sa LePou-om jedan tejk levo drugi desno, a onda onaj sedmožični Gary Kramer kroz Line6 plugin tejk levo tejk desno. Moj neki utisak je da kombinacija aktivne gitare, koja je farbana zgusnuto u srednje i gitare sa pasivnim magnetom koja je farbana malo transparentnije, otvorenije, daje dobar rezultat kod više layer-a. Postoji više kanala bas gitare, u principu da se dobije osnova i onda kopija kanala na kojoj je dist, hipass lowpass. Štim je drop A, kad ti je đitra u B spuštenom štimu, standardnom i onda samo najdeblju žicu dodatno spustiš u A.